Volledig scherm
De huidige paus. © REUTERS

Vaticaan: Mens mag eigen geslacht niet kiezen, transgenders in strijd met natuur

De mens moet zijn van God gekregen sekse accepteren en dus is het onjuist en in strijd met de natuur om je als een andere sekse te identificeren. Dat stelt het Vaticaan in een gisteren verschenen document van de Congregatie voor de Katholieke opvoeding, de organisatie die verantwoordelijk is voor het katholieke onderwijs wereldwijd.

In het document neemt de congregatie een aantal controversiële stellingen in. Zo wordt gesteld dat het een ‘poging is om de natuur te vernietigen’ als mensen zich identificeren als een andere sekse dan ze biologisch gezien zijn. De verlangens van transmensen om een transitie te doorlopen worden gezien als ‘tijdelijk’ en onjuist.

Daarnaast wordt benadrukt dat de mens als man of vrouw geschapen is en het de bedoeling is dat dit zo blijft. Man en vrouw zijn immers ‘seksueel complementair’, waardoor ze kinderen kunnen krijgen.

Het document, dat de titel ‘Als man en vrouw schiep Hij hen’ draagt, is geschreven om sturing te geven aan de katholieke inbreng in het debat over seksualiteit. De congregatie denkt dat de tekst bij kan dragen aan een in haar ogen positieve seksuele opvoeding van kinderen. Die leren volgens de schrijvers door de tekst ‘de originele waarheid over mannelijkheid en vrouwelijkheid’.

Hevige kritiek

Het document kwam direct hevig onder vuur te liggen. Voorvechters van lhbti+-rechten veroordeelden de tekst als ‘verwerpelijk en schadelijk’ en beweerden dat het document haat en onverdraagzaamheid aanmoedigt.

,,De informatie in de publicatie leidt ertoe dat families hun kinderen verstoten, en het vergroot de vervreemding van lhbti+’ers van de kerk”, zei Francis De Bernardo, directeur van New Ways Ministry, dat probeert lhbti+-katholieken en de institutionele kerk te verzoenen, in een verklaring.