Veel verkeersproblemen verwacht door massale staking in Duitsland
Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.
Het vliegverkeer van en naar vrijwel alle luchthavens in Duitsland wordt vanaf middernacht geraakt door de staking. De maandag geplande vluchten van Schiphol naar Frankfurt zijn bijna allemaal geannuleerd. Het vliegveld van Düsseldorf, waar ook veel Nederlandse vakantieganger aan boord van een vliegtuig stappen, waarschuwt voor de verstoring van “vele vluchten”. Het vliegveld in München ligt al sinds zondagochtend plat.
EVG riep onder andere de ongeveer 230.000 medewerkers van spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn op het werk neer te leggen. Daarnaast liggen in veel streken ook de regionale spoorverbindingen stil, onder andere in de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.
Hierdoor rijden de internationale treinen tussen Nederland en Duitsland maandag niet, meldde NS. Bij de regionale vervoerder Arriva vallen onder andere treinritten uit tussen het Groningse Bad Nieuweschans en Weener vlak over de Duitse grens.
Meer files
Ook op de autowegen dreigt chaos door de staking, doordat veel mensen die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar werk reizen nu met de auto gaan. Dat kan leidden tot meer files. Daarnaast hebben de vakbonden ook opgeroepen tot acties bij het staatsbedrijf dat de wegen onderhoudt en beheert. Vakbond Verdi heeft al gehint op blokkades van bijvoorbeeld tunnels.
Tien deelstaten versoepelden dit weekend dan ook de regels voor vrachtwagens. Zij mochten deze zondag wel de hele dag rijden, terwijl dit op die dag normaal gesproken verboden is tussen 12.00 en 22.00 uur. Vervoersbedrijven hadden hier op aangedrongen omdat ze bang waren voor grote logistieke problemen door de massale staking op maandag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Poetin geeft eeuwenoud kunstwerk weg aan kerk: experts vrezen onherstelbare schade
-
Britse pers in oorlog met conservatieve partij: met uitdagen van ‘tabloids’ graven Tories eigen graf
De Britse Conservatieve Partij speelt met vuur door een grote ruzie te ontketenen met de boulevardpers. De partij vraagt 160 euro aan journalisten voor toegang tot haar jaarlijkse congres. Een mediacoalitie, onder wie de tabloids, dreigt het evenement te boycotten. -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
UPDATE & video
Verjaardagsfeest op Lago Maggiore wordt nachtmerrie als boot omslaat: vier doden
In het noorden van Italië is een toeristenboot met ruim twintig mensen aan boord zondagavond gekapseisd op het Lago Maggiore. Vier mensen zijn daarbij om het leven gekomen, meldt de Italiaanse brandweer. -
Doodgewaande Duitse miljardair zit mogelijk ondergedoken in Rusland
Karl-Erivan Haub, een van de rijkste Duitsers, verdween ruim vijf jaar geleden tijdens een skivakantie in de Zwitserse Alpen. Zijn lichaam werd nooit gevonden. Nieuwe aanwijzingen leiden naar Rusland. De grote vraag: leeft hij nog?
-
Wagnerbaas gaat compleet door het lint na droneaanval op Moskou: ‘Stinkerds, wat doen jullie?’
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?