Volledig scherm
Het beschadigde gebouw van de Deense belastingdienst. © AFP

Verdachte (22) aangehouden na explosie Deense belastingdienst

Een week na de explosie bij het gebouw van de Deense belastingdienst in Kopenhagen heeft de politie een 22-jarige Zweed gearresteerd. De man werd in Zweden aangehouden, zei de politie vandaag op een persconferentie in de Deense hoofdstad. 

Een 23-jarige Zweedse metgezel wordt nog gezocht. Tegen de man is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Beide mannen worden ervan verdacht achter de explosie te zitten bij het kantoor van de Deense belastingdienst.

Afgelopen nacht waren er invallen op verschillende adressen in Zweden. Daarbij is onder meer een auto in beslag genomen, die waarschijnlijk bij de aanslag is gebruikt.

Een persoon raakte lichtgewond door de explosie in het pand. De voorkant van het gebouw liep forse schade op. Ramen en glazen deuren werden verbrijzeld. Volgens de politie was er sprake van een opzettelijke aanval, die specifiek tegen het gebouw was gericht.

In Kopenhagen zijn sinds februari nog acht andere explosies geweest. Afgelopen zaterdag was er nog een ontploffing in de Deense hoofdstad in de buurt van een politiebureau. Hierbij vielen geen slachtoffers. De politie ging ook hier uit van een gerichte aanval. Volgens verschillende getuigen rende de dader na de ontploffing op hoge snelheid weg. Of er een verband is tussen de explosies, is niet bekend.

Volledig scherm
Het beschadigde gebouw van de Deense belastingdienst. © AFP
Volledig scherm
Deense politie doet onderzoek naar een ontploffing in de buurt van een politiebureau. © AFP
  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.