Volledig scherm
Brenton Tarrant op zijn eerste voorgeleiding in Christchurch, daags na de aanslagen op 15 maart. © AP

Verdachte aanslagen Christchurch ontkent schuld

UpdateDe man die ervan wordt verdacht in maart de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch te hebben gepleegd, heeft vandaag gepleit onschuldig te zijn op alle aanklachten tegen hem. De 28-jarige rechts-extremistische Australiër Brentan Tarrant wordt vervolgd voor het plegen van 51 moorden, 40 pogingen tot moord en het uitvoeren van een terroristische actie. Het daadwerkelijke proces begint op 4 mei volgend jaar.

Volledig scherm
Yama Nabi, de zoon van Daoud Nabi die werd doodgeschoten tijdens de aanslagen in Christchurch, was ook aanwezig in de rechtbank. © AFP

Tarrant was zelf niet aanwezig in de rechtszaal van Christchurch. Er was een videoverbinding met hem, terwijl hij in een kleine ruimte zat in de zwaar bewaakte gevangenis van Auckland waar hij vastzit. Hij meesmuilde toen zijn advocaat Shane Tait namens hem zijn onschuld pleitte. Verder toonde hij gedurende de zitting weinig emotie. Toen rechter Cameron Mander hem vroeg of hij kon zien en horen wat er in de rechtszaal gebeurde, knikte hij slechts.

In de rechtszaal in Christchurch zaten tachtig overlevenden van de aanslagen op 15 maart, in een aanpalende ruimte keken nog eens zestig betrokkenen op tv-schermen naar de zitting. Bij het uitspreken van de niet-schuldig verklaring door Tait en de houding van Tarrant die te zien was op het videoscherm, braken bij sommigen hevige emoties los. 

,,Het laat zien dat hij een beest is”, zei Mustafa Boztas, die gewond was geraakt tijdens de aanval op de moskeeën. ,,Het doet me verdriet dat iemand zo onmenselijk kan zijn en de levens kan nemen van onschuldige mensen.” Abdul Aziz, die bij een van de moskeeën oog in oog kwam te staan met de schutter, zei dat hij het gezicht van Tarrant wilde zien. ,,Hij stond daar te lachen en hij denkt dat hij zo stoer is”, zei de man, die toevoegde dat de schutter een ,,lafaard” was toen hij er bij hun eerdere treffen vandoor ging. ,,Zet me 15 minuten met hem in een cel. Dan zullen we zien of hij nog kan lachen.”

Begin proces 4 mei

Rechter Mander zei tijdens de zitting dat de noodzakelijke psychische onderzoeken zijn afgerond en dat er geen redenen zijn waarom Tarrant niet terecht zou kunnen staan. Het proces begint op 4 mei volgend jaar, zo zei hij. Dat zal zes weken in beslag nemen. Op 15 augustus volgt een nieuwe hoorzitting.

Bij de aanslagen op 15 maart vielen tijdens het vrijdaggebed 42 doden in de Al Noor moskee en zeven in de Linwood moskee van Christchurch toen Tarrant het vuur opende op de biddende moslims. Later overleden nog twee gewonden aan hun verwondingen. Tarrant filmde een groot deel van zijn daad en streamde dat live via Facebook.

Bekijk hier hoe de burgemeester van Christchurch reageerde op de terroristische aanslag:

Volledig scherm
Een man bidt bij een herdenkingsplaats bij de Al Noor moskee in Christchurch, kort na de aanslagen op 15 maart. © EPA