Verdedigers Marioepol mogelijk voor Russische rechter ‘wegens oorlogsmisdaden’
Dit gebeurde er vannachtRussische media melden dat parlementariërs in het Russische parlement, de Doema, steun zoeken voor een wetswijziging die de ‘Oekraïense nazi’s’ zou uitsluiten van een toekomstige ruil met Russische krijgsgevangenen.
Het Russische ministerie van Defensie meldde gisteravond dat 265 Oekraïense strijders zich hadden overgegeven bij de staalfabriek van Azovstal, waaronder 51 die ernstig gewond waren geraakt en behandeld zouden worden in Novoazovsk in de door Rusland gesteunde afgescheiden regio Donetsk.
Er gaan in Moskou meer en meer stemmen op voor berechting en zelfs de doodstraf voor de strijders uit Marioepol. ,,Het zijn oorlogsmisdadigers en we moeten alles doen ze voor de rechter te krijgen”, aldus parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin. Met name leden van het extreemrechtse Azov-bataljon - dat standhield in de staalfabriek - verdienen straf volgens commentatoren op de Russische staatstelevisie. Dat kan moeilijk anders volgens het Russische verhaal want het waren immers deze ‘nazi’s’ die Rusland zouden hebben bedreigd en een belangrijke reden waren voor de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne.
Russische oorlogsmisdaden
Niet los hiervan heeft de Amerikaanse regering vannacht een nieuwe eenheid opgericht die zich exclusief gaat bezighouden met het onderzoeken van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Daarover zijn al vele meldingen binnengekomen, met als dieptepunt de moordpartijen in Boetsja, ten noorden van Kiev. Vandaag moet een gevangen Russische soldaat in Kiev voor de rechter verschijnen op beschuldiging van moord op een Oekraïense burger.
Overigens hebben enige honderden Oekraïense soldaten in de staalfabriek zich nog steeds niet overgegeven. Of ook zij vandaag zullen capituleren is onduidelijk. Volgens de gezaghebbende Britse militaire expert Robert Lee was het volhouden (82 dagen) van de verdedigers van Azovstal ‘een van de belangrijkste verhalen uit deze oorlog’.
Burgers gedood
Bij Russische aanvallen in de regio Donetsk zijn gisteren zeven burgers gedood, aldus de gouverneur van het gebied op zijn Telegram-kanaal. Volgens regionale hulpdiensten zijn acht mensen omgekomen en twaalf gewond geraakt bij een Russische luchtaanval op het dorp Desna in de noordelijke Oekraïense regio Tsjernihiv. Een Russisch dorp in de westelijke provincie Koersk, grenzend aan Oekraïne, kwam onder Oekraïens vuur te liggen, aldus de regionale gouverneur. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.
74 van de 90 door Amerika aan Oekraïne toegezegde M777-houwitsers worden al ingezet aan het front, meldt het gezaghebbende Amerikaanse blad Foreign Policy. Ondanks de doorgaande artilleriebeschietingen over en weer zouden Russische troepen de laatste dagen weinig terreinwinst hebben geboekt in de regio Donbas. Britse en Amerikaanse diensten houden dat in de gaten met satellietbeelden. Wel wordt melding gemaakt van speciale Russische eenheden, waaronder commando’s, die steeds vaker zouden worden ingezet voor nachtelijke grondaanvallen. Oekraïne zou het Westen dringend om drones met nachtkijkers hebben gevraagd om de aanvallen te counteren.
Cannes
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gisteravond de bezoekers van het filmfestival van Cannes toegesproken. In een videoboodschap die vertoond werd tijdens de openingsavond, riep Zelenski de filmwereld op om zich niet stil te houden nu zijn land wordt geconfronteerd met de invasie door Rusland. ,,We blijven vechten. We hebben geen andere keuze dan te blijven vechten voor onze vrijheid”, zei Zelenski onder meer. Ook zei hij dat films altijd een cruciale rol hebben gespeeld in het verenigen van mensen tegen autoritarisme en wreedheid. Hij verwees in zijn toespraak meerdere keren naar de film The great dictator uit 1940, een film van Charlie Chaplin waarin het naziregime van Adolf Hitler belachelijk werd gemaakt. ,,De wereld heeft een nieuwe Chaplin nodig die ons laat zien dat cinema niet stil is”, zei Zelenski.
De Russische oorlog tegen Oekraïne heeft een keerpunt bereikt, denkt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet de Oekraïners in de tegenaanval gaan en ‘buitengewone successen’ boeken. Daarom is het des te belangrijker het land van wapens te blijven voorzien en dat zal de EU ook doen, verzekert hij.
De vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland zijn voorlopig gestopt.
Diplomatieke front
Zweden en Finland - die een 1300 kilometer lange grens met Rusland hebben - zullen vandaag formeel het Navo-lidmaatschap aanvragen. De Amerikaanse president Joe Biden zal morgen de Zweedse en Finse regeringsleiders in het Witte Huis ontvangen om hun Navo-aanvragen te bespreken. De Amerikanen hebben er alle vertrouwen in dat de alliantie een consensus kan bereiken om hen toe te laten, ondanks de bezwaren van Navo-lid Turkije.
Rusland overweegt ondertussen het lidmaatschap op te zeggen van twee belangrijke organisaties: de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Wereldgezondheidsorganisatie. (WHO) uit protest tegen de internationale sancties vanwege de oorlog in Oekraïne.
De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, overweegt Russisch staatsbezit in Duitsland in beslag te nemen om de wederopbouw van Oekraïne mee te financieren.
Kijk onze video's over de oorlog in Oekraïne in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met foto's
Afscheid van dierbaren door winnaar songfestival: ‘Waarschijnlijk oproep om te vechten’
Het contrast kon niet groter, zondagmiddag op de stoep voor het driesterrenhotel Universo in de Italiaanse stad Turijn. De avond daarvoor won de Oekraïner Oleg Psioek samen met de mede-bandleden van Kalush Orchestra het Eurovisie Songfestival, een halve dag later nam hij afscheid van vriendin Oleksandra om terug te keren naar zijn thuisland. Hij moet zich melden, want hij kan elk moment door het leger worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen. -
met video
Drie doden en drie zwaargewonden bij schietpartij winkelcentrum Kopenhagen, politie sluit terreurdaad niet uit
In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn zondagavond drie mensen in een winkelcentrum doodgeschoten. Dat heeft politiecommandant Soren Thomassen inmiddels bevestigd. Het gaat om een volwassen man en twee minderjarigen. Ook raakten drie mensen zwaargewond. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
PREMIUM
Lab Marc Van Ranst doet ontdekking over coronatesten: ‘Dit kan een gamechanger zijn’
De afgelopen twee jaar pompten overheden vele miljoenen euro's in PCR-testen om corona op te sporen. Wat als we binnenkort afscheid nemen van die dure testen? Het laboratorium van de Belgische topviroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) heeft waarschijnlijk een oplossing. ,,Dit kan een gamechanger zijn.” -
PREMIUM
Wat zijn de regels bij een oorlog? ‘Rusland heeft recht om tot geweld over te gaan geschonden’
Het lijkt er vaak niet op, maar ook in een oorlog heeft niet iedereen vrij spel. Wie zich niet aan de regels houdt, komt er in de praktijk echter vaak mee weg. -
Argentijnse minister van Financiën sneuvelt na slijtageslag met inflatie, IMF en achterban
De Argentijnse minister van Financiën, Martín Guzmán, heeft zaterdag zijn ontslag aangekondigd. De 39-jarige econoom werpt in het midden van een zware economische crisis de handdoek. Het aftreden van Guzmán is het zoveelste wapenfeit in de koude oorlog die woedt binnen de Argentijnse regeringscoalitie.