Verkracht, aan boom gebonden en in brand gestoken: strafhof onderzoekt gruwelijkheden tegen Rohingya's
Rohingyavrouwen die, vastgebonden aan bomen, dagenlang door soldaten van het Myanmarese leger zijn verkracht. Mannen die in massagraven zijn geduwd, overgoten met benzine en in brand zijn gestoken. Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn huiveringwekkende getuigenissen over wreedheden tegen Rohingya's ingediend.
Rechters kwamen afgelopen week achter gesloten deuren bijeen om zich over de zaak te buigen. De Britse krant The Guardian had inzage in het bewijsmateriaal, dat naar Den Haag is gestuurd door een coalitie van organisaties uit Bangladesh. In dat land verblijven honderdduizenden Rohingya's die sinds afgelopen augustus op de vlucht sloegen voor het moordende leger van Myanmar.
De documenten beschrijven onder andere het verhaal van Marwa (10). Haar familie is doodgeschoten door het leger van Myanmar. Zelf werd ze, met een groep andere jonge meisjes uit haar dorp, meegenomen naar een school in de buurt waar ze herhaaldelijk door een groep soldaten werden verkracht.
Een ander huiveringwekkend verhaal is dat van Khurshida (20). Zij werd met een aantal andere Rohingyavrouwen gevangengenomen, uitgekleed, vastgebonden aan bomen en dagen achter elkaar verkracht. Uiteindelijk verloor ze haar bewustzijn. Soldaten dachten dat ze dood was en dumpten haar buiten het kamp.
De jonge Rohingyavrouw Sakilda (25) wist te ontkomen toen haar hele familie door soldaten in een huis werd opgesloten dat zij vervolgens in brand staken. De documenten bevatten verder ook de getuigenis van Nur Jahan (31), die herhaaldelijk op gewelddadige manier werd verkracht terwijl haar dochtertje van 7 moest toekijken.
Genocide
De VN-Commissaris voor de Mensenrechten wil dat het Internationaal Strafhof in Den Haag een oordeel velt over de wreedheden tegen de Rohingya's. ,,Wij zeggen dat er sterke vermoedens zijn dat genocide kan hebben plaatsgevonden. Maar alleen een rechtbank kan dat bevestigen'', verklaarde VN-commissaris Zeid Ra'ad al-Hussein in maart tijdens een bijeenkomst in Genève.
Probleem is dat Myanmar niet is aangesloten bij het Internationaal Strafhof. Myanmar ontkent een etnische zuivering te voeren tegen de Rohingya's, die moslim zijn en een minderheid vormen in het overwegend boeddhistische land. Omdat de Rohingya's gedwongen naar Bangladesh zouden zijn gedeporteerd, ziet het Strafhof toch mogelijkheden voor een zaak. Bangladesh is immers wel aangesloten bij het tribunaal dat zich richt op genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Myanmar heeft tot 27 juli de tijd om te reageren op de beschuldigingen en aan te tonen dat het Strafhof niks te zeggen heeft over de Rohingyazaak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Unicef slaat alarm om Rohingya-kinderen: Ze zijn van hun jeugd beroofd
Op de vlucht voor het moordende leger van Myanmar zoeken 800.000 Rohingya’s bescherming in Bangladesh. Zes op de tien zijn kinderen. Unicef waarschuwt voor een catastrofe als deze humanitaire crisis niet snel meer aandacht krijgt. -
De pijn van Rohingyavrouwen: methodisch verkracht en gemarteld
Ze zijn methodisch beroofd en verkracht door soldaten in Myanmar. Hun mannen en kinderen zagen ze vaak niet meer terug, Het persbureau AP legde in het 'veilige' Bangladesh schrijnende getuigenissen vast van gevluchte Rohingya-vrouwen. -
Gast (28) vermoord in pas geopend Deens hotel: 'Gezochte Nederlander niet bij ons bekend’
De 24-jarige Nederlander die internationaal gezocht wordt voor een moord in een Deens hotel, staat zeer waarschijnlijk op bewakingscamera’s van dat hotel. De beelden zijn overgedragen aan de Deense politie, zegt een woordvoerder van de keten tegen deze site. Het gloednieuwe hotel in hartje Kopenhagen is pas sinds september vorig jaar open voor publiek. ,,Het is een ontzettend heftig incident en we leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer.” -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Oeigoeren hebben weinig vertrouwen in VN-bezoek: ‘Gebruikt voor Chinese staatspropaganda’
De Verenigde Naties (VN) doen deze week onderzoek in de Oeigoerse regio in het westen van China. Al jaren komen er in de media bewijzen naar voren van gruwelijke mensenrechtenschendingen, waaronder marteling en gedwongen sterilisatie. -
met video
Gouverneur ‘woedend’ over misleidend politieverslag schietpartij Texas
Gouverneur Greg Abbott van de Amerikaanse staat Texas zegt aanvankelijk te zijn misleid over hoe de politie reageerde op de schietpartij op de basisschool in Uvalde, waarbij negentien kinderen en twee leraren om het leven kwamen. ,,Ik ben misleid”, aldus Abbott vrijdag op een persconferentie in Uvalde. ,,Ik ben woedend over wat er is gebeurd.”