Volledig scherm
Kunsthandelaar Pakorn Porncheewarakun onherkenbaar tussen de schilderijen die samen met anderen van de kunstenares kocht © Facebook/Pakorn Porncheewarakun

Verlichte Japanse superheld: Rel in Thailand om Boeddha als Ultraman

Een Thaise artiest heeft voor heisa gezorgd door de Boeddha af te beelden als de Japanse superheld Ultraman. Boeddhistische hardliners hebben aangifte gedaan tegen de maker. De kunstenares, een studente, moest vervolgens in het bijzijn van de gouverneur haar excuses aanbieden aan de hoogste monnik in de provincie Nakhon Ratchasima.

De vier Boeddha-schilderijen waren vorige week te zien in een winkelcentrum. Dat leidde tot luid protest. Inmiddels moet ook de politie zich over de zaak buigen. Een boeddhistische groep heeft aangifte gedaan tegen de vrouw, wier naam niet bekend is gemaakt, en vier personen die waren betrokken bij de expositie. De hardliners vinden het respectloos dat de Boeddha werd vergeleken met een actieheld.

Politicus Parina Kraipuk zegt op Facebook dat de kunstwerken haar geloof diep beledigden. De uitleg van de kunstenares, die zegt alleen de strijd tussen goed en kwaad te hebben willen verbeelden, overtuigt Kraipuk niet. ‘Ik ben hier zwaar op tegen’, schrijft ze. ‘Ik voel me als ik dit zie ongemakkelijk, omdat ik een boeddhist ben.’ De politicus vraagt zich af waar het mis heeft kunnen gaan met de vierdejaars kunststudent. 

De conservatieve boeddhisten eisten dat de kunstwerken worden vernietigd en dat de vijf worden vervolgd voor het beledigen van de religie. Volgens de Thaise wet riskeert iedereen die een heilig object of plaats van gebed beledigt een gevangenisstraf van zeven jaar of een boete die kan oplopen tot 40.000 baht, bijna 1200 euro. De schilderijen zijn ondanks of mogelijk juist dankzij de ophef allemaal verkocht op een veiling.

Studiebeurs

Volledig scherm
De schilderijen van Boeddha als Japanse superheld gaan sommige gelovigen te ver © REUTERS

Een van de controversiële schilderijen werd, ondanks dreigementen van de fanatici, verkocht voor 600.000 baht, ongeveer 18.000 euro. Pakorn Porncheewarakun, de handelaar die de veiling op Facebook aankondigde, kocht de schilderijen van de onbekende kunstenares voor 4500 baht per stuk, zo'n 130 euro. Hij zegt 100.000 baht van het verkoopbedrag als studiebeurs aan de kunstenares te willen geven. De rest gaat naar een lokaal ziekenhuis. 

Pakorn, die de naam van de koper niet bekend wil maken, trekt zich niets aan van de commotie. Hij haalt zijn schouders op over de eis om de schilderijen te vernietigen. ,,Als eigenaar heb ik mijn rechten’’, zegt de kunsthandelaar. ,,Ik zal de kunstwerken nooit laten vernielen. Mijn bedoeling is om de opbrengst aan te wenden voor het goede doel, in plaats van het te verbranden. Dat zou onzinnig zijn.’’ 

De kunsthandelaar hoopt dat zijn donatie aan het ziekenhuis van Nakhon Ratchasima de intentie van de kunstenaar, om Boeddha als held neer te zetten, helpt te verwezenlijken. ,,Zij wilde de Boeddha als held verbeelden, iemand die de lasten van mensen wegneemt en hun geest verlicht. Ik zie hem daarom als held die ook de ziekten van mensen geneest’’, aldus Pakorn.

Volledig scherm
Bezoekers aan een entertainmentbeurs in Japan lopen langs een reusachtige buste van Ultraman © EPA
 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.