Volledig scherm
Ibrahim Miri (r) tijdens een rechtszaak tegen hem over drugs- en wapenhandel, in 2014 © Videostill Die Welt

Verscherpte grenscontroles in Duitsland nadat uitgezette bendebaas doodleuk terugkeerde

De Duitse politie controleert vanaf vandaag strenger bij de grensovergangen met de buurlanden. Dit gebeurt op last van de federale minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CDU). Hij is flink in zijn hemd gezet door de leider van een Duits-Libanese bende uit Bremen, die nauwe banden heeft met de georganiseerde criminaliteit. Ibrahim Mirri (46) werd afgelopen zomer gedeporteerd, maar dook onlangs weer op óndanks een inreis- en verblijfsverbod en vroeg meteen asiel aan.

De verscherpte grenscontroles vinden tijdelijk plaats op wegen in de buurt van overgangen. Daarnaast voert de federale politie vaker identiteitscontroles uit zonder dat er een concreet gevaar dreigt, meldt de krant Bild. Met de verscherpte controles wil minister Seehofer volgens de krant voorkomen dat ongewenste personen zoals Miri Duitsland weer binnenkomen. Wie dat probeert, wordt voortaan onmiddellijk de grens overgezet en wie ondanks een inreisverbod asiel aanvraagt, belandt meteen achter de tralies.

,,Het belangrijkste is dat de gerechtelijke procedures voortaan afgerond worden terwijl de persoon in kwestie in voorlopige hechtenis zit’’, zegt Seehofer in Bild. Dit houdt volgens de krant in dat mensen die ondanks een inreisverbod asiel aanvragen, de procedures niet langer op vrije voeten mogen afwachten en na de eindbeslissing in de gevangenis belanden of worden uitgezet. De minister noemt de zaak rond Ibrahim Miri een ‘lakmoesproef’ voor de weerbare democratie. ,,Als de rechtsstaat niet zegeviert, verliest de bevolking  het vertrouwen in ons hele asielstelsel.’’ 

Mensensmokkelaars

Ibrahim Miri werd op 12 juli van zijn bed gelicht, per helikopter overgebracht naar het Berlijnse vliegveld Schönefeld en van daaruit naar Libanon gevlogen met een Duits inreis- en verblijfsverbod van zeven jaar op zak. Amper drie maanden later was de leider van de Miri-bende, die zo’n 2500 leden telt en bekendstaat om afpersingen, drugs- en wapenhandel en prostitutie, weer terug. Naar eigen zeggen dankzij hulp van mensensmokkelaars. Handig gebruikmakend van de mogelijkheden van de Duitse asielwetgeving vroeg ‘Ibo’ asiel aan, aanvoerend dat hij in Libanon bedreigd werd door terreurorganisatie Hezbollah. 

De illegale terugkeer en asielaanvraag zijn een figuurlijke dikke vinger naar de autoriteiten in Bremen en Berlijn. Zij bereidden samen de uitzetting voor van Miri, tevens leider van het verboden chapter van outlaw-motorclub Mongols MC, en presenteerden haar als voorbeeld van een nieuwe aanpak. Die draait om het bestrijden van de clancriminaliteit door snellere uitzetting van veelplegers en een betere samenwerking met de deelstaten. ,,Dit is een spectaculair resultaat’’, zei minister Seehofer trots na de deportatie van de clan-chef.

 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.