Vliegtuigongeluk Nepal: 20 van de 22 inzittenden gevonden, kans op overlevenden klein
Met videoEen klein vliegtuig met 22 mensen aan boord is in Nepal neergestort. Het toestel crashte in de bergen in het district Mustang, niet ver van de eindbestemming van de vlucht. Reddingswerkers hebben de plek van de crash bereikt en vinden steeds meer lichamen. Tot dusver zijn twintig van de 22 inzittenden gevonden. De kans dat de overige twee nog leven is volgens de autoriteiten erg klein.
,,We zijn druk bezig om de lichamen van de slachtoffers te bergen en naar Kathmandu te brengen”, aldus een woordvoerder van het vliegveld van de Nepalese hoofdstad.
De slechte weersomstandigheden en de aanhoudende bewolking maken het lastig voor reddingswerkers om tussen de wrakstukken te zoeken naar slachtoffers. Als het mogelijk is vliegen er helikopters boven het gebied. De wrakstukken liggen in een straal van 100 meter, zeggen de autoriteiten.
,,Na het analyseren van de beelden lijkt het erop dat het vliegtuig niet in brand is gevlogen. Het lijkt erop dat het toestel tegen een grote rots aan is gevlogen”, aldus een woordvoerder van het vliegveld in Pokhara, het vertrekpunt van het vliegtuig.
Negentien passagiers aan boord
Het toestel van de particuliere luchtvaartmaatschappij Tara Air komt uit 1979 en vliegt sindsdien al in de regio. Het verdween zondag van de radar tijdens een binnenlandse vlucht van de toeristische stad Pokhara naar het circa 70 kilometer noordelijker gelegen Jomsom. De zoektocht naar de plek van de crash werd zondagavond gestaakt vanwege intredende duisternis, maar is maandagochtend hervat.
Aan boord van het nog geen jaar oude toestel bevonden zich negentien passagiers en drie bemanningsleden. De Nepalese politie maakt melding van zes buitenlanders: vier uit India en twee uit Duitsland. De Duitsers zijn een man en een vrouw, meldt de ARD op basis van de passagierslijst. De Duitse ambassade in Kathmandu bevestigde dat. Een luchtverkeersleider liet weten dat er een geluid te horen was, voordat het vliegtuig van de radar verdween, schrijft de Kathmandu Post.
Eerdere crashes
Jomsom in de Himalaya is slechts twintig minuten vliegen van Pokhara. In het bergachtige land wordt met de toename van het aantal toeristen steeds meer gevlogen vanwege de moeilijke verbindingen over land, maar de Nepalese luchtvaartmaatschappijen hebben een slechte naam op het gebied van veiligheid. De Europese Unie weert alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen uit het Europese luchtruim omdat ze onveilig te werk zouden gaan. Bovendien verandert het weer in het hooggebergte vaak onverwacht, wat vliegen gevaarlijk maakt.
Het traject is populair bij toeristen die een trektocht willen maken rond de 8091 meter hoge Annapurna. Daardoor zitten de vluchten tussen Pokhara en Jomsom vaak vol. Op dezelfde route vloog in februari 2016 een toestel van Tara Air tegen een berg. Alle 23 inzittenden kwamen toen om het leven. En in december 2010 crashte een toestel van dezelfde maatschappij tijdens een vlucht van Lamidanda in het oosten van Nepal naar Kathmandu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video's
Gevolgen damdoorbraak: ‘Humanitaire ramp waar vooral de Russen van profiteren’
-
Frankrijk: Franse kernenergie niet onderhandelbaar
Franse nucleaire energie is niet onderhandelbaar. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag in de nasleep van de onenigheid tussen Duitsland en Frankrijk over de rol van nucleaire energie in Europa. -
Hoe heldhaftige pelgrim met rugzak als schild mesaanvaller van Annecy wegjoeg en meer slachtoffers voorkwam
Op beelden van de mesaanval in Annecy is hij herhaaldelijk te zien, terwijl hij de dader achtervolgt en dapper afweert - met gevaar voor eigen leven. Zo kan hij voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Inmiddels is ‘de man met de rugzak’ geïdentificeerd. Dit weten we over Henri, dé held van Annecy. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Weer Russische mensenrechtenactivist voor de rechter: ‘Het vonnis zal schuldig zijn’
-
-
-
Topgangster bekend van spectaculaire overval op goudtransport opnieuw ontsnapt uit gevangenis
De Brusselse gangster Ibrahim Akhlal (27) is opnieuw ontsnapt uit de gevangenis. Hij slaagde er deze keer in de gevangenis van Conakry in Guinée te ontvluchten door te doen alsof hij ziek was. Ibrahim Akhlal moet in België nog 21 jaar celstraf uitzitten. De Belg ontsnapte in 2020 ook uit de gevangenis van Sint-Gillis. Hij is bekend van een spectaculaire overval op een goudtransport. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.