Vliegtuigongeluk Nepal: 20 van de 22 inzittenden gevonden, kans op overlevenden klein
Met videoEen klein vliegtuig met 22 mensen aan boord is in Nepal neergestort. Het toestel crashte in de bergen in het district Mustang, niet ver van de eindbestemming van de vlucht. Reddingswerkers hebben de plek van de crash bereikt en vinden steeds meer lichamen. Tot dusver zijn twintig van de 22 inzittenden gevonden. De kans dat de overige twee nog leven is volgens de autoriteiten erg klein.
,,We zijn druk bezig om de lichamen van de slachtoffers te bergen en naar Kathmandu te brengen”, aldus een woordvoerder van het vliegveld van de Nepalese hoofdstad.
De slechte weersomstandigheden en de aanhoudende bewolking maken het lastig voor reddingswerkers om tussen de wrakstukken te zoeken naar slachtoffers. Als het mogelijk is vliegen er helikopters boven het gebied. De wrakstukken liggen in een straal van 100 meter, zeggen de autoriteiten.
,,Na het analyseren van de beelden lijkt het erop dat het vliegtuig niet in brand is gevlogen. Het lijkt erop dat het toestel tegen een grote rots aan is gevlogen”, aldus een woordvoerder van het vliegveld in Pokhara, het vertrekpunt van het vliegtuig.
Negentien passagiers aan boord
Het toestel van de particuliere luchtvaartmaatschappij Tara Air komt uit 1979 en vliegt sindsdien al in de regio. Het verdween zondag van de radar tijdens een binnenlandse vlucht van de toeristische stad Pokhara naar het circa 70 kilometer noordelijker gelegen Jomsom. De zoektocht naar de plek van de crash werd zondagavond gestaakt vanwege intredende duisternis, maar is maandagochtend hervat.
Aan boord van het nog geen jaar oude toestel bevonden zich negentien passagiers en drie bemanningsleden. De Nepalese politie maakt melding van zes buitenlanders: vier uit India en twee uit Duitsland. De Duitsers zijn een man en een vrouw, meldt de ARD op basis van de passagierslijst. De Duitse ambassade in Kathmandu bevestigde dat. Een luchtverkeersleider liet weten dat er een geluid te horen was, voordat het vliegtuig van de radar verdween, schrijft de Kathmandu Post.
Eerdere crashes
Jomsom in de Himalaya is slechts twintig minuten vliegen van Pokhara. In het bergachtige land wordt met de toename van het aantal toeristen steeds meer gevlogen vanwege de moeilijke verbindingen over land, maar de Nepalese luchtvaartmaatschappijen hebben een slechte naam op het gebied van veiligheid. De Europese Unie weert alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen uit het Europese luchtruim omdat ze onveilig te werk zouden gaan. Bovendien verandert het weer in het hooggebergte vaak onverwacht, wat vliegen gevaarlijk maakt.
Het traject is populair bij toeristen die een trektocht willen maken rond de 8091 meter hoge Annapurna. Daardoor zitten de vluchten tussen Pokhara en Jomsom vaak vol. Op dezelfde route vloog in februari 2016 een toestel van Tara Air tegen een berg. Alle 23 inzittenden kwamen toen om het leven. En in december 2010 crashte een toestel van dezelfde maatschappij tijdens een vlucht van Lamidanda in het oosten van Nepal naar Kathmandu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
In dit Spaanse dorpje wacht het gas voor Europa
Zo’n 200 kilometer aan pijplijn scheiden de gasnetwerken van Spanje en Frankrijk. De Europese Unie is bereid de net zo gewenste als omstreden aanleg van het resterende stuk mede te financieren, om Europa minder afhankelijk van het Russisch gas te maken. -
Ouders klagen ziekenhuis in VS aan voor het ‘met vuil linnengoed weggooien’ van lichaampje overleden baby
De ouders van een te vroeg geboren en daarna overleden baby in Boston, in de Amerikaanse staat Massachusetts, hebben een ziekenhuis aangeklaagd nadat personeel het lichaam van het kindje naar alle waarschijnlijkheid per ongeluk bij het afval had gedumpt. Ouders Alana Ross en Daniel McCarthy wilden hun Everleigh begraven, maar het ziekenhuis liet hen enkele dagen voor de begrafenis weten dat het lichaampje nergens te vinden was. -
Tropische storm Bonnie blijft uit, ABC-eilanden halen opgelucht adem
De aangekondigde tropische storm die woensdag over Curaçao, Aruba en Bonaire zou trekken, heeft geen grote gevolgen gehad. Op de eilanden is daarom met opluchting gereageerd. Volgens minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas blijkt hieruit dat Curaçao een gezegend land is, hij dankte God voor het uitblijven van grote schade. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMUitspraak
Verdachten aanslagen Parijs horen hun straf, in proces van 10 maanden bleef héél veel onduidelijk
In Frankrijk komt vandaag na tien maanden een einde aan de rechtszaak over de bloedige aanslagen van 13 november 2015 op onder meer de Bataclan. Was Schiphol nou ook een doelwit? -
Aantal gevallen apenpokken in Europa verdrievoudigd, Amsterdam Pride kan leiden tot verspreiding
Het aantal gevallen van het apenpokkenvirus is de afgelopen twee weken in Europa verdrievoudigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Europese landen op snel actie te ondernemen.