VN-chef António Guterres
Volledig scherm
VN-chef António Guterres © REUTERS

VN-chef noemt klimaatrapport doodsklap voor fossiele brandstof

Het rapport van het IPCC (Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering) moet de doodsklap zijn voor kolen, olie en gas. Zo luidde de eerste reactie van VN-chef António Guterres op het vanmorgen gepresenteerde klimaatrapport. Het geeft volgens Guterres aan dat de fossiele brandstoffen de aarde verwoesten en het rapport geeft de mensheid de waarschuwing ‘code rood’.

 1. Klimaatpanel VN: Klimaatverandering extreem snel, de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak
  Play
  Video

  Klimaatpa­nel VN: Klimaatver­an­de­ring extreem snel, de mens is ‘onmisken­baar’ de oorzaak

  In zeker tweeduizend jaar tijd is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. De oorzaak is volgens de onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, ‘onmiskenbaar’ de mens. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. ‘Code rood voor de mensheid’, schrijft de VN.
 2. Milieuorganisaties: luister naar wanhoopskreet van de klimaatwetenschap

  Milieuorga­ni­sa­ties: luister naar wanhoops­kreet van de klimaatwe­ten­schap

  Een nieuw kabinet moet in het regeerakkoord besluiten om het klimaatdoel voor Nederland op te hogen, in lijn met de opwarming van de aarde, zegt Greenpeace in reactie op het rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Volgens Natuur & Milieu is het huidige klimaatbeleid is ‘bij lange na’ niet voldoende om het tij te keren. ,,Meer weersextremen komen op ons af en de zeespiegel stijgt tot drie keer sneller dan in de jaren zeventig. Klimaatverandering heeft op korte termijn rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor de mensheid en de planeet”, aldus de organisatie.