Volledig scherm
Donald Trump zette in juni als eerste Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem. © Still

VN-Veiligheidsraad bijeen over Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag op verzoek van de VS bijeen om te praten over Noord-Korea. Dat geïsoleerde land eist voor het eind van het jaar nieuwe concessies van Washington om het vastgelopen kernwapenoverleg vlot te trekken.

Bij de raad wordt een uitgebreide update gegeven over "nieuwe ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland, waaronder recente raketlanceringen", zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zal worden gesproken over de mogelijkheid dat Noord-Korea met een nieuwe "provocatie" komt die tot escalatie kan leiden.

De bijeenkomst lijkt erop te duiden dat de Verenigde Staten zich steeds meer zorgen maken over Noord-Korea. De Amerikanen willen dat het regime van Kim Jong-un zijn nucleaire- en raketprogramma staakt. President Donald Trump heeft Kim herhaaldelijk persoonlijk ontmoet. Er lijkt echter weinig schot te zitten in het overleg en Noord-Korea wordt steeds ongeduldiger.

Noord-Korea bevroor in 2017 de atoomproeven en testen van langeafstandsraketten. Sommige analisten vrezen dat het land die volgend jaar zou kunnen hervatten om de druk op te voeren. Noord-Korea wil af van de zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat.

 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.