Volledig scherm
Nepalese straatkinderen melden zich met beschuldigingen aan Dalglishs adres. © Shutterstock

Voormalig VN-topman in Nepal veroordeeld voor kindermisbruik

Oud-topman Peter Dalglish (62) van de VN is door een rechtbank in Nepal schuldig bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen. De veroordeling van de Canadees, die zich jarenlang inzette voor straatkinderen, is volgens Terre des Hommes een groot succes in de vervolging van kindermisbruikers.

In april 2017 kregen lokale onderzoekers van Terre des Hommes in Nepal een eerste melding binnen betreffende misbruik, al was toen nog niet bekend dat het om Dalglish ging.

Drie maanden voor zijn arrestatie in 2018 meldde zich een groep straatkinderen bij de onderzoekers met beschuldigingen aan zijn adres. Daarop volgde een periode van twee weken intensief onderzoek, waarbij de verdachte werd geschaduwd.

Dalglish werd op 7 april 2018 gearresteerd in zijn woonhuis in Katike in Nepal. Op dat moment bevonden zich twee minderjarige jongens van 12 en 14 jaar op zijn kamer. Welke straf hij krijgt, wordt 8 juli bekendgemaakt.

  1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

    Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

    Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
  2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.