Vrouw met baby in armen gevonden op zeebodem na scheepsramp

VIDEOVorige week kapseisde een bootje nabij het Italiaanse eiland Lampedusa. Aan boord ongeveer vijftig vluchtelingen waarvan er dertien stierven. Een week na de scheepsramp heeft de Italiaanse kustwacht tot haar verbijstering nog eens twaalf lichamen gevonden waaronder een moeder die stierf in een innige omhelzing met haar acht maanden oude baby.

Vorige week werden reeds dertien lichamen – allemaal jonge vrouwen - geborgen, en werden ook 22 personen gered door de Italiaanse kustwacht. Vervolgens zonk het bootje, zo’n zestig meter diep. Al snel vertelden de overlevenden dat er in totaal zo’n 52 personen op het bootje zaten waardoor de kustwacht bleef zoeken naar vermiste opvarenden.

Het duurde de duikers tot dinsdag om het bootje te lokaliseren. Waarna ze gisteren tot hun ontzetting nog eens twaalf lichamen op de bodem van de Middellandse Zee troffen. Onder de slachtoffers een jonge vrouw met een baby in haar armen. Het kind was naar schatting slechts acht maanden oud. Waarschijnlijk hebben de duikers nog drie dagen de tijd nodig om alle lichamen naar de oppervlakte te brengen.

De Italiaanse kustwacht verspreidde enkele foto’s van het gezonken bootje.
Volledig scherm
De Italiaanse kustwacht verspreidde enkele foto’s van het gezonken bootje. © EPA

Reden van kapseizen 

Waarom het bootje kapseisde is nog niet helemaal duidelijk. Uit een reconstructie zou blijken dat alle opvarenden naar dezelfde kant bewogen zodra een reddingsschip naderde waardoor hun bootje water schepte en omkantelde.

Een van de jonge mannen aan boord van het bootje getuigde hoe een kindje zijn been stevig vast had gegrepen, in een poging zichzelf te redden. De man had het kind even los moeten laten om zichzelf te bevrijden uit het zinkende bootje, maar daarna had hij het niet meer gevonden. Later bleek het een van de slachtoffertjes te zijn. 

Ruim 1000 doden

Volgens de overlevenden is de groep vertrokken vanuit Libië met aan boord vooral West-Afrikanen. Daarna heeft het bootje halt gehouden in Tunesië waar nog eens dertien jonge Tunesiërs aan boord zijn gegaan alvorens koers te zetten naar het Siciliaanse eiland Lampedusa.

Bij het oversteken van de Middellandse Zee zijn dit jaar al ruim duizend mensen omgekomen, aldus een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© via REUTERS
 1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.
 2. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

  Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

  Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
 3. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

  Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

  Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.