Volledig scherm
Toeristen bij de Parelrivier in Guangzhou, China. © Epa

VS haalt diplomaten uit China terug om 'vreemd geluid'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een aantal diplomaten uit Guangzhou in China teruggehaald na klachten over een mysterieuze aandoening, die lijkt op lichte hersenschade. De klachten lijken op die bij een eerder voorval met een mogelijke geluidsaanval op de Amerikaanse ambassade in Cuba, liet een woordvoerder weten.

Nadat in mei al bij een medewerker van het Amerikaanse consulaat in de Zuid-Chinese stad Guangzhou lichte hersenschade was vastgesteld, had het ministerie een onderzoek bij het personeel en de familieleden ingesteld. ,,Als resultaat van de screening heeft het ministerie een aantal medewerkers voor verdere evaluatie en onderzoek naar de symptomen teruggestuurd naar de VS", aldus de woordvoerder.

The New York Times had gisteravond gemeld dat Buitenlandse Zaken ten minste twee Amerikanen had geëvacueerd, omdat zij ziek waren geworden van het horen van vreemde geluiden in China. Dat zou zijn gebeurd in de appartementencomplexen waarin zij wonen.

Cuba

Op de ambassade in Cuba had het Amerikaanse personeel vorig jaar te maken met 'mysterieuze sonische aanvallen'. Verscheidene diplomaten of hun familieleden hadden last van gehoorproblemen, duizeligheid, tijdelijk geheugenverlies of andere symptomen. De sonische aanvallen zouden ruim een jaar daarvoor zijn begonnen. 

  1. ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’
    PREMIUM

    ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’

    Ze dachten eerst aan griep. Vervolgens vermoedden dokters een ontsteking in het bloed. En dan een infectie van de luchtwegen. Maar het was de vleesetende bacterie die zich - meedogenloos - lastig deed vinden. Kostbare tijd ging verloren, met grote gevolgen. Tara De Bolle uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke - amper 33 én moeder - verloor beide onderarmen én benen tot boven de knie. ,,Ik héb donkere gedachten gehad, ja. Maar ik ben blij dat ik nog leef."