Volledig scherm
De beelden, die vandaag werden vrijgegeven door het Pentagon, zouden gemaakt zijn vanuit een helikopter van de Amerikaanse luchtmacht. De mannen op de foto zijn volgens het Pentagon leden van de Iraanse Revolutionaire Garde die een onontplofte mijn verwijderen van het schip. © REUTERS

VS sturen 1.000 extra manschappen naar Midden-Oosten

De Verenigde Staten gaan 1.000 extra militairen naar het Midden-Oosten sturen als reactie op de toenemende spanningen met Iran. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra troepen zijn bestemd voor de verdediging bij dreigingen in de lucht, op zee en op land.

‘De Verenigde Staten zijn niet uit op een conflict met Iran. De beslissing is genomen om de veiligheid en het welzijn van onze militairen in de regio en onze nationale belangen te beschermen’, zei minister Patrick Shanahan in een verklaring.

Vorige maand werden er al 1500 extra militairen ingezet, als reactie op de aanvallen tegen twee olietankers. De VS beweren dat Iran achter die aanvallen zit. Maandag publiceerde het Amerikaanse ministerie van Defensie nieuwe foto’s die als bewijs moeten dienen voor de beschuldigingen. Op de beelden zou te zien zijn hoe de Iraanse Revolutionaire Garde een onontplofte magneetmijn weghaalt bij een Japans schip dat was beschadigd in de Golf van Oman. Iran zegt daar niets mee te maken te hebben.

De incidenten voeren de spanning tussen Washington en Teheran verder op. Het Iraakse leger meldde maandag dat meerdere projectielen zijn neergekomen op een militaire basis ten noorden van Bagdad. Daar zijn ook Amerikaanse troepen gelegerd. In hun deel van het complex begonnen volgens een bron sirenes te loeien tijdens de aanval. Niemand raakte gewond. De verantwoordelijkheid voor de beschieting is niet opgeëist. 

Volledig scherm
De schade aan het schip Kokuka Courageous als gevolg van een mijn. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS