De Belgische koning Filip
Volledig scherm
PREMIUM
De Belgische koning Filip © EPA

Waarom België al 435 dagen zonder regering zit: ‘Koning Filip weet het ook niet meer’

Voor de zoveelste keer zijn Belgische regeringsonderhandelingen op niets uitgelopen. Waarom lukt het toch steeds niet? En wat nu? ,,Het lijkt erop dat de koning het ook niet meer weet.’’

Hoelang heeft België ook alweer geen regering?
Dat ligt er maar aan vanaf wanneer je begint met tellen. De verkiezingen waren op 26 mei vorig jaar, dus de partijen zijn nu al 267 dagen aan het praten, met vooralsnog nul resultaat. De regering-Michel I is echter al gevallen op 21 december 2018 (struikelblok was het VN-Migratiepact). Besloten werd toen om met een demissionaire regering verder te gaan tot aan de verkiezingen van mei. Die regering zit er nu nog steeds, zij het met een andere premier: Sophie Wilmès. Zij verving Charles Michel, die voorzitter is geworden van de Europese Raad. België heeft dus eigenlijk al 435 dagen geen federaal kabinet.

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.