Wales maakt einde aan ‘corrigerende tik’: slaan van kinderen vanaf vandaag verboden
videoIn Wales is vanochtend vroeg de zogenoemde ‘smacking ban’ in werking gegaan. Vanaf vandaag is het verboden om kinderen te slaan. De regio is de tweede in het Verenigd Koninkrijk die een dergelijk verbod invoert: Schotland ging Wales in 2020 al voor.
Tot vandaag werd het ouders in Wales toegestaan hun kinderen te slaan zolang het een ‘redelijke straf’ was, aldus de Britse Kinderwet van 2004. Ouders riskeren nu een strafblad als ze het toch wagen hun kinderen een pak slaag te geven.
Mensen die zien dat een ouder of verzorger fysiek straft, wordt gevraagd contact op te nemen met de sociale dienst of de politie, zo melden diverse Britse media. De overheid zegt dat de politie en het OM twee tests zullen uitvoeren alvorens tot actie over te gaan: is er bewijs, en is het in het publieke belang om in te grijpen. Ook kijken ze naar het belang van het kind.
Strafblad
De wetswijziging is bedoeld om een einde te maken aan de verdediging van ‘redelijke straf’ die sinds de Victoriaanse tijd van kracht is. Elke vorm van fysieke straf tegen kinderen - schudden, slaan - is vanaf nu verboden. De wet geldt voor iedereen die zich in Wales bevindt, ook bezoekers. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een arrestatie, een aanklacht voor mishandeling en mogelijk ook een strafblad.
De overheid van Wales, die geleid wordt door labour, noemde de nieuwe wet ‘historisch'. Critici, waaronder de conservatieven, zijn evenwel bezorgd dat ouders door de wet gecriminaliseerd worden en dat deze een ‘Stasi-cultuur’ zou creëren waarbij mensen buren die hun kind ‘disciplineren’ aangeven en zelfs valse beschuldigingen doen.
De zogenoemde ‘corrigerende tik’ is in Nederland sinds 2007 niet meer toegestaan. Wereldwijd zijn lijfstraffen voor kinderen in 63 landen verboden. Zweden was het allereerste land in de wereld dat zo'n verbod invoerde. In 1966 schrapte dat land de wet al die lijfstraffen toestond; in 1979 voerde het een wet in die dit ook expliciet verbood. Finland was het tweede land in de wereld, in 1983; Noorwegen volgde in 1987 - hoewel een lichte ‘voorzichtige pets’ tot 2010 nog wel mocht.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brazilië beperkt erkenning leefgebieden inheemse bevolking: ‘Dit is genocide en een aanval op het milieu’
-
Vijf Griekse douanebeambten gearresteerd wegens hulp aan mensensmokkelaars
De Griekse autoriteiten hebben maandag vijf beambten van een speciale grenswacht gearresteerd op verdenking van het samenwerken met mensensmokkelaars. De agenten zouden hebben geholpen om migranten het land binnen te brengen vanuit buurland Turkije. -
Waarom de pedagogische tik al jaren strafbaar is
Opvoeden is geen makkelijke taak. Maar dat is geen excuus om zo nu en dan een corrigerende tik te geven, omdat je geen andere manier meer ziet om een conflict met je kind op te lossen. Een corrigerende tik geven is bovendien strafbaar in Nederland. Waarom is een tik zo onacceptabel, en hoe reageer je dan wél op je kind als hij een grens overschrijdt? -
Waarom escaleert de situatie in Kosovo? Oude wonden, haatpropaganda en politiek opportunisme
In Kosovo staan de verhoudingen tussen Serviërs en Kosovaren weer op scherp. De Servische tennisser Novak Djokovic mengde zich in het conflict met politieke uitspraken tijdens het grandslamtoernooi in Parijs. -
PREMIUMAchtergrond
‘Om de oorlog te winnen, moet Oekraïne de grens over’, en dat doen ze dus ook
Met het opvoeren van het aantal aanvallen op Russische bodem lijkt het Oekraïense leger te zijn begonnen aan het langverwachte voorjaarsoffensief. De grenzen van de oorlog worden op zowel militair als politiek vlak opgerekt. ,,Om te winnen moet Oekraïne doelen in Rusland aanvallen,’’ legt Christ Klep, militairhistoricus en Ruslandkenner, uit.
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.