De vermiste ARA San Juan.
Volledig scherm
De vermiste ARA San Juan. © AP

Water kwam snorkel Argentijnse onderzeeboot binnen

Binnendringend water veroorzaakte kortsluiting in een accu van de verdwenen Argentijnse onderzeeër. De marine maakte vandaag bekend dat vocht terechtkwam in de zogeheten snorkel waarmee het vaartuig zuurstof kan opnemen.

Onderzeeboot ARA San Juan had voordat hij verdween, melding gemaakt van de problemen. Daarop kreeg het vaartuig opdracht terug te keren. ,,Ze moesten de accu isoleren en op een andere accu onder water naar Mar del Plata varen'', zei een marinewoordvoerder.

Het schip verdween op 15 november. Omdat de onderzeeër maar voor zeven dagen zuurstof aan boord had, hebben velen de hoop opgegeven dat de 44-koppige bemanning nog levend wordt gevonden. Vliegtuigen en schepen uit dertien landen zoeken ondertussen verder naar de verdwenen duikboot.

Ex- of implosie

De Argentijnse marine maakte donderdag bekend dat het 'abnormale geluid' dat werd geregistreerd tijdens het onderzoek naar vermiste onderzeeër San Juan overeenkomt met een 'niet-nucleaire explosie'. . Volgens kenners is er dan geen klap te horen maar een dof geruis dat is opgevangen door Amerikaanse onderwatermicrofoons. Als dat klopt zijn de overlevingskansen voor de 44 opvarenden nihil.

Volgens marinewoordvoerder Enrique Balbi zijn familieleden van de opvarenden inmiddels geïnformeerd. Ook hebben ze te horen gekregen dat de zoektochten doorgaan 'totdat volkomen duidelijk is wat er is gebeurd'.

Eerder op de dag vertelde een voormalige duikbootkapitein aan het Franse persbureau AFP dat het heel goed een explosie of een implosie kan zijn geweest. Het geluid daarvan zou zijn opgevangen door een Amerikaans onderwaternetwerk van hydrofoons. Die werden tijdens de Koude Oorlog over de hele wereld op de zeebodem uitgezet om Russische duikboten te kunnen schaduwen. 

Zoekactie

De Argentijnse president, Mauricio Macri, bevestigde vrijdag dat de internationale zoektocht naar de ARA San Juan evenwel doorgaat. Vliegtuigen en schepen van negen landen waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Brazilië en Chili helpen de Argentijnen met zoeken. De onderzeeër liep 35 jaar geleden in Duitsland van stapel en onderging enkele jaren geleden een grote opknapbeurt.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.