Wereldwijd minder executies, maar Egypte voltrok drie keer zo vaak de doodstraf
Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar met ruim een kwart gedaald ten opzichte van 2019 en met 70 procent in de laatste vijf jaar. Steeds meer landen schaffen de doodstraf af. Maar de coronapandemie heeft achttien landen er niet van weerhouden toch executies uit te voeren. Dat staat in het jaarlijkse doodstrafrapport van Amnesty International.
De mensenrechtenorganisatie registreerde vorig jaar 483 executies. Dat is met uitzondering van landen als China, Noord-Korea en Syrië, waar deze cijfers ‘staatsgeheim’ zijn. De daling komt omdat steeds meer landen tegen de doodstraf zijn, en in beperkte mate omdat zaken vertraagd zijn door de coronacrisis.
De meeste executies (90 procent) zijn uitgevoerd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het gros daarvan komt op conto van Egypte, Iran, Irak en Saoedi-Arabië. Middelen om de doodstraf uit te voeren waren onthoofding, elektrocutie, ophanging, een dodelijke injectie en doodschieten met een vuurwapen.
Koploper
Waar in de meeste landen het aantal executies afnam, werd in Egypte de doodstraf drie keer zo vaak uitgevoerd (32 naar 107). Het land heeft daarmee Saoedi-Arabië afgelost als koploper in de regio. Alleen al in oktober en november werden in Egypte 53 mannen en 4 vrouwen geëxecuteerd. Ze werden ter dood veroordeeld voor politiek geweld, vaak na oneerlijke rechtszaken, ‘gedwongen’ bekentenissen en marteling.
Ook in andere landen gingen executies gewoon door. In het laatste half jaar dat Donald Trump president van de Verenigde Staten was, werden tien mensen geëxecuteerd.
,,Terwijl de wereld gefocust was op het beschermen van mensenlevens tegen corona, blijven sommige regeringen hardnekkig vasthouden aan de doodstraf en bleven ze ondanks alles executies voltrekken’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.
Volgens de mensenrechtenorganisatie hadden terdoodveroordeelden weinig kans hun straf aan te vechten. Advocaten in de VS gaven aan dat ze niet goed onderzoek konden doen of cliënten persoonlijk konden ontmoeten , waardoor er geen eerlijk rechtsproces was. ,,De doodstraf is een weerzinwekkende straf en het feit dat landen tijdens een pandemie executies blijven voltrekken, laat zien hoe wreed het is’', zegt Callamard.
Dodencellen
,,Onder normale omstandigheden is het zwaar om te vechten tegen een executie, maar tijdens de pandemie kregen veel mensen in dodencellen geen persoonlijke juridische bijstand. Veel mensen die terdoodveroordeelden bijstaan, moesten zich blootstellen aan gezondheidsrisico’s. Het gebruik van de doodstraf onder deze omstandigheden is extra schokkend.’’
Volgens internationale wetgeving mag de doodstraf slechts worden gebruikt bij ernstige misdrijven, zoals moord. Maar veel landen houden zich daar niet aan. In Azië wordt de doodstraf ook opgelegd voor drugsdelicten, corruptie en godslastering.
Coronaregels
In Iran is het ingezet tegen dissidenten, demonstranten en leden van etnische groeperingen, terwijl China het niet naleven van de coronaregels soms ook met executie bestraft.
Het aantal opgelegde doodvonnissen (ten minste 1477) daalde vorig jaar wel met 36 procent. In 30 van de 54 landen die doodstraffen oplegden, nam Amnesty International een daling waar. Uitzonderingen waren Indonesië, waar het aantal doodvonnissen (117) toenam met 46 procent, en Zambia waar 119 doodstraffen werden opgelegd (18 meer dan in 2019).
,,Ondanks het voortdurende gebruik van de doodstraf door sommige regeringen, was het overall plaatje van 2020 positief’', zegt Callamard. ,,Het aantal bekende executies blijft afnemen, wat een doodstrafvrije wereld steeds dichterbij brengt. Wij blijven actievoeren tot de doodstraf overal, en voor altijd is afgeschaft.’'
Tineke schrijft met terdoodveroordeelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chris Christie brengt aantal Republikeinse presidentskandidaten op zes
-
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
Migranten worden straks eerlijker over de EU-landen verdeeld. Maar de opvang kan ook worden afgekocht. Gedacht wordt aan 20.000 euro per hoofd. Voor Nederland een ‘koopje’. -
Frankrijk: Franse kernenergie niet onderhandelbaar
Franse nucleaire energie is niet onderhandelbaar. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag in de nasleep van de onenigheid tussen Duitsland en Frankrijk over de rol van nucleaire energie in Europa. -
Virginia schaft als eerste zuidelijke staat de doodstraf af
Virginia heeft woensdag de doodstraf afgeschaft. Gouverneur Ralph Northam ondertekende de wet, die van zijn staat de 23ste maakt zonder executies. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
-
Pakistan veroordeelt mannen ter dood die vrouw verkrachtten in bijzijn van kinderen
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.