WHO waarschuwt voor dodelijk marburgvirus in Afrika
Na een uitbraak in Equatoriaal-Guinea is het zogenoemde marburgvirus ook verspreid naar het Oost-Afrikaanse land Tanzania. Vanwege een sterftecijfer van 62,5 procent en een hoge kans op verspreiding in andere gebieden waarschuwt de World Health Organization (WHO) bewoners om erg voorzichtig te zijn met menselijk contact. Maar wat is het marburgvirus precies?
Net als ebola is het marburgvirus een filovirus, een virale koorts die gepaard gaat met ernstige bloedingen. Viroloog Marion Koopmans legt uit: „Net als ebola komt marburg voor bij wilde dieren. Afrikaanse fruitetende vleermuizen zijn het reservoir.’’ Het virus dank zijn naam omdat het oorspronkelijk in de jaren 60 in het Duitse Marburg is ontdekt.
Gevaar
De WHO schrijft dat het sterftecijfer van het virus kan oplopen tot 90 procent, maar momenteel staat het op 62,5 procent. Mensen worden vooral besmet door langdurige blootstelling aan mijnen of grotten die worden bewoond door Rousettus-vleermuiskolonies. Hoe dit precies gebeurt, is nog niet bekend. „Er zijn een paar gevallen geweest waarbij mensen die in een grot met vleermuizen liepen, zijn besmet’’, zegt Koopmans.
Daaronder was een Nederlandse toerist die na een bezoek aan Oeganda in 2008 in het Leids Universitair Medisch Centrum is overleden. Als een persoon eenmaal is geïnfecteerd met het virus, kan dat zich verspreiden van mens op mens via direct contact met bloed, speeksel of andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde of overleden mensen.
Uitbraak
Na een uitbraak in Equatoriaal-Guinea, in het westen van Afrika, dook het virus ook op in Tanzania. Het is nog niet bekend of deze gevallen aan elkaar gerelateerd zijn of dat het gaat om twee verschillende uitbraken, zegt Koopmans. Ze vertelt dat er ook in Burundi verdachte gevallen zijn. „Vanwege de verspreiding in Tanzania en de risicoschatting van de WHO, die aangeeft dat ook voor de buurlanden het risico hoog is, hou ik er wel rekening mee dat de aanwezigheid van het virus ook bevestigd wordt in Burundi’’, licht zij toe.
Behandeling
Momenteel zijn er nog geen middelen bekend die het virus zouden kunnen behandelen. Wel is bij eerdere uitbraken van ebola gebleken dat de kans op overleven groter is als mensen snel een behandeling krijgen met bijvoorbeeld een vochtinfuus.
De WHO stelt dat het het belangrijkste is om mensen van het virus bewust te maken en gelijk mensen op te sporen die in contact zijn geweest met geïnfecteerden.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
PREMIUM
Hoogste aanslag voor rijke Parijzenaars: minder dan helft van Fransen betaalt belasting
Frankrijk heeft een reputatie als een van de landen met de hoogste belastingdruk. Maar dat blijkt toch genuanceerder te liggen. -
PREMIUM
Sadio Mané en andere Senegalese topvoetballers doen dramatische oproep tot vrede in het land
Sadio Mané, Abdou Diallo en andere sterspelers van de Leeuwen van Teranga (de bijnaam van het beroemde voetbalteam van Senegal) hebben een dramatische oproep gedaan tot kalmte in het door politieke gewelddadigheden ontwrichte land. -
met video
Hackers kapen Russische media en zenden neppe toespraak van Poetin uit: ‘Oekraïense troepen zijn grens overgestoken’
Verschillende Russische televisie- en radiozenders hebben maandag een “toespraak” van Vladimir Poetin uitgezonden waarin de president zijn land voor een Oekraïense invasie waarschuwt. Maar de speech blijkt nu nep te zijn. Zo heeft het Kremlin laten weten dat hackers achter de uitzendingen zaten. -
Presidentskandidaat Mike Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis
De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.
-
met video
Diploma-uitreiking eindigt in bloedbad, twee doden en vijf gewonden na schietpartij in de VS
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?