Winterweer neemt extreme vormen aan in Alpen: noodtoestand uitgeroepen

Update en VideoDe dreiging van het winterweer in het Alpengebied wordt steeds groter. In Duitsland en Oostenrijk zijn hele dorpen door de sneeuw afgesloten van de buitenwereld. Volgens de Duitse nieuwssite Focus Online zitten er in de plaats Berchtesgaden honderden mensen vast door de sneeuw en is de noodtoestand uitgeroepen.

Daarnaast is er volgens de Duitse politie donderdag een 54-jarige vrouw gestorven in een file bij Dornstadt. Medewerkers van het Duitse Rode Kruis (DRK) deelden dekens uit op de A8 tegen de kou. Toen zij deze weer wilden ophalen, stuitten zij op de roerloze vrouw. Waaraan zij precies is overleden is niet duidelijk.

Meegesleurd

In Zwitserland is op de Schwägalp in het kanton Appenzell een hotel door een lawine getroffen. Meerdere auto’s en een deel van het restaurant werden door de lawine meegesleurd. Zeker drie mensen raakten daarbij gewond. Reddingsdiensten zoeken in de sneeuw met lawinehonden naar slachtoffers onder de sneeuw. In het hotel zou niemand worden vermist, maar mogelijk zijn voorbijgangers onder de sneeuw beland.

In Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn door de hevige sneeuwval hele dorpen afgesloten van de buitenwereld. In drie regio’s in Duitsland is de noodtoestand uitgeroepen. In Berchtesgaden zitten honderden mensen vast door de sneeuw.

Eten en medicijnen

Het leger is ingezet om te helpen daken en wegen sneeuwvrij te maken, maar ook om met rupsvoertuigen eten en medicijnen te brengen. De daken dreigen in te storten onder het gewicht van meters sneeuw. Ook veel bomen staan op het punt om om te vallen door de zware sneeuw op de takken. Met pantservoertuigen op rupswielen hebben militairen de bewoners en medewerkers van een astmacentrum geëvacueerd.

Inmiddels is ook het lawinerisico in de regio Salzburg opgeschaald naar 5. Dit is het hoogste niveau en komt zelden voor. De autoriteiten waarschuwen voor extreem lawinegevaar. Woensdag overleed een 16-jarige Australische skiër in Sankt Anton am Arlberg. Hij werd voor de ogen van zijn ouders meegesleurd door een lawine.

In grote delen van de Alpen geldt code rood. Volgens de weersvoorspellingen houdt het extreme winterweer aan.

Volledig scherm
Met man en macht wordt geprobeerd deze klassieke stoomlocomotief in Duitsland weer aan de praat te krijgen. © AP
Volledig scherm
Een man gebruikt een sneeuwblazer om een wandelpad te maken bij een treinstation in het Duitse Berchtesgaden. © EPA
Volledig scherm
Een sneeuwschuiver in Filzmoos, Oostenrijk © Getty Images

Bekijk hieronder de beelden van de sneeuw van maandag:

Volledig scherm
© Getty Images