Volledig scherm
De olifant heeft de naam Voortrekker gekregen, omdat hij als een pionier in de jaren tachtig door de woestijnen van Namibië trok naar het gebied rond de meestal droogstaande Ugab-rivier. © Christin Winter/Shutterstock

Woede en verdriet om doodschieten iconische olifant ‘Voortrekker’ door trofeejager

Natuurorganisaties in Namibië zijn woest op het ministerie dat toestemming gaf de beroemde olifant ‘Voortrekker’ dood te schieten. Zelden of nooit is er zo getreurd om de dood van een olifant. Voortrekker, zo heet de iconische olifantenstier, werd afgelopen week door een trofeejager met vergunning omgelegd in Namibië.

Zijn dood was zorgvuldig beraamd door het ministerie van Milieu en Toerisme in de hoofdstad Windhoek. Toen de protesten losbarstten vanuit lokale natuurorganisaties, noemde de woordvoerder van het ministerie Voortrekker een agressieve probleemolifant, die een gevaar zou zijn voor de bewoners van de Omatjete-regio in het noordwesten van Namibië. Van dit soort zouden er nu nog slechts 120 over zijn. 

‘De oude man’

Natuur­organisaties van omliggende gemeenschappen als Otjimboyo, Sorris Sorris en Tsiseb hadden het ministerie uitdrukkelijk verzocht de oudste levende alpha-olifant niet te doden. Zij noemen de olifantenstier liefkozend ‘de oude man’ en een vriendelijk dier.

Pionier

De olifant heeft de naam Voortrekker gekregen, omdat hij als een pionier in de jaren tachtig door de woestijnen van Namibië trok naar het gebied rond de meestal droogstaande Ugab-rivier, waar vroeger een complete olifantenpopulatie was afgeschoten. Op zijn tochten steeds dieper in de droge barre gebieden nam hij andere olifanten mee.

De groep van dertig olifanten ontwikkelde zich door de jaren heen tot woestijnolifanten met aparte uiterlijke kenmerken. Zo werden ze slanker dan savanne-olifanten, met langere poten en bredere voeten. Alleen in Mali leeft nog een andere groep woestijnolifanten.

De groep in het Ugab-gebied bestond uit drie olifantenstieren, waarvan twee geslachtsrijp zijn. Voortrekker, die voor de meeste nakomelingen zorgde, is nu niet meer. De vrees van natuurorganisaties is dat het Met de hele groep olifanten in deze regio weg wil hebben.

Stress bij andere olifanten

Vertegenwoordigers van diverse dorpen noemen de dood van Voortrekker een klap en niet de manier om conflicten tussen mens en wilde dieren op te lossen. Toeristen betaalden de afgelopen jaren veel geld om de enorme stier met zijn grote slagtanden te zien en te fotograferen. De trofeejager zou 7.500 euro voor zijn vergunning hebben betaald. Een schijntje gezien de economische slag voor de regio.

Gevreesd wordt dat het doodschieten van Voortrekker voor veel stress zorgt bij de andere olifanten en leidt tot meer confrontaties tussen mens en olifant. Het ministerie zou dit weer kunnen gebruiken om ook de andere olifanten af te schieten en de woestijn voor de tweede keer te ontdoen van de dikhuiden, zo is het boze vermoeden.

 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.