Woedende Armeniërs bestormen regeringsgebouw na vredesdeal
VIDEOArmenië en Azerbeidzjan hebben maandag na bemiddeling van de Russische president Poetin een overeenkomst ondertekend om het gewapende conflict in de regio Nagorno-Karabach te beëindigen. Dat melden de Armeense premier Nikol Pasjinian, het Kremlin en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev.
Volgens het Kremlin gaat het om een verdrag dat de gevechtshandelingen tussen de voormalige Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan een halt toeroept. Pasjinian noemt het akkoord ‘ongelooflijk pijnlijk voor mij en voor ons volk.’ Hij voegde eraan toe dat hij de natie ‘in de komende dagen’ zal toespreken. Hij gaf geen verdere details.
Deskundigen zien het besluit van Pasjinian als een overgave. Ook de Azerbeidzjaanse president Aliyev jubelde maandagnacht van een ‘capitulatie’ van Armeense zijde. Na de bekendmaking van de deal braken grootschalige onlusten uit in de Armeense hoofdstad Jerevan, waar honderden demonstranten het regeringsgebouw hebben bestormd en bezet. Zij maakten premier Pasjinian uit voor verrader. De politie heeft nog niet ingegrepen. Op video’s die verspreid worden via sociale media is te zien dat demonstranten meubels, deuren en ramen hebben vernield en de werkkamer van de premier zijn binnengedrongen.
Russische vredesmacht
Poetin heeft tegen persagentschap Interfax gezegd dat het verdrag voorziet in een Russische vredesmacht. Die wordt gestationeerd langs de frontlinie in Nagorno-Karabach. Poetin zei te hopen dat de overeenkomst ‘zal zorgen voor een duurzame en volledige oplossing van de crisis rond Nagorno-Karabach’.
De aankondiging komt er nadat het Azerbeidzjaanse leger afgelopen weekend onder meer de strategisch belangrijke stad Shushi in Nagorno-Karabach had veroverd. Daarnaast stond Bakoe op het punt om de hoofdstad van de regio, Stepanakert, in handen te nemen, zo bevestigden de leiders van de omstreden regio.
Maandag werd nog een Russische legerhelikopter neergehaald in Armenië, vlakbij de grens met Azerbeidzjan. Daarbij zijn twee bemanningsleden omgekomen. Azerbeidzjan erkende de helikopter te hebben neergeschoten en heeft excuses aangeboden.
De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om de enclave Nagorno-Karabach laaiden eind september op. De Azerbeidzjanen verloren Nagorno-Karabach, samen met zeven omringende regio’s, na de oorlog in 1994, waarna de regio’s werden ingenomen door het Armeense leger. Rusland, de beschermende macht van Armenië, heeft er een militaire basis. Azerbeidzjan kan rekenen op de steun van Turkije.
Bekijk onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Meer burgerdoden bij geëscaleerd conflict Azerbeidzjan en Armenië
Twee dagen nadat de laatste wapenstilstand tussen Armenië en Azerbeidzjan tot een einde kwam, is het conflict over de regio Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus opnieuw geëscaleerd. Beide landen beschuldigden elkaar woensdag burgers te doden met beschietingen op steden. -
Met video's
Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer
De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp toegezegd voor de staat Mississippi die zwaar is getroffen door noodweer en tornado’s. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama. Zondag wordt meer noodweer verwacht.
-
Zware gevechten in Nagorno-Karabach: woonwijken beschoten met raketten
De gevechten rond de strategisch belangrijke stad Shushi in de omstreden regio Nagorno-Karabach zijn dit weekend flink opgelaaid. De hoofdstad Stepanakert kwam de afgelopen nacht onder massaal raketvuur van Azerbeidzjaanse kant te liggen. Er waren verschillende luchtalarmen. -
-
-
Gebruik privéjets in EU enorm toegenomen, in Nederland zelfs met bijna 90 procent
Het gebruik van privévliegtuigen is vorig jaar sterk toegenomen, zowel in Nederland als de rest van de Europese Unie. Volgens een inventarisatie die het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft heeft gemaakt in opdracht van Greenpeace, is het aantal privévluchten in de EU met 64 procent toegenomen. In Nederland was de stijging nog groter: volgens het rapport steeg vanaf Nederlandse luchthavens 12.176 keer een privévliegtuig op in 2022. Dat is een stijging van 87 procent ten opzichte van het jaar ervoor. -
Italië legt vluchtelingenschip van Banksy aan de ketting
De Louise Michel, het reddingsschip gefinancierd door de anonieme Engelse kunstenaar Banksy, is door de Italiaanse autoriteiten aan de ketting gelegd. Het schip zou te veel reddingsacties hebben uitgevoerd en mag de haven van Lampedusa niet verlaten.