Volledig scherm
Een Iraans meisje op de puinhopen van haar huis na een zware aardbeving in de provincie Kermanshah bij de grens met Irak in november 2015. Honderden mensen kwamen daarbij om het leven, duizenden raakten dakloos. © AFP

Zeker vijf doden bij zware aardbeving in Iran

Zeker vijf mensen zijn omgekomen bij een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter in het noordwesten van Iran. Meer dan zeventig anderen raakten gewond, zo meldt de Iraanse staatstelevisie . Over mogelijke schade in het getroffen gebied is nog niets bekend.

De aardbeving deed zich vrijdagnacht om iets voor half drie lokale tijd (middernacht in Nederland) voor op acht kilometer onder de grond op zo’n 120 kilometer van de stad Tabriz in de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan in het noordwesten van het land. Dat meldt het seismologisch centrum van het Instituut voor Geofysica van de universiteit van Teheran.

De regio wordt wel vaker getroffen door zware aardbevingen. In 2003 vielen bij een beving van 6.6 in de buurt van de historische stad Bam naar schatting meer dan 26.000 doden.

Volledig scherm
De locatie van de aardbeving. © EPA
  1. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste

    Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

    De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.