Zeldzaam wit giraffenduo gespot in Keniaans reservaat

VideoNatuurbeschermers in Kenia zijn er voor het eerst in geslaagd om twee volledig witte giraffen te filmen. Het gaat om een moeder en kind die lijden aan leucisme, een afwijking met een vergelijkbaar effect als albinisme. 

Een even fraai als ongebruikelijk aanzicht: niet de kenmerkende vlekken die de lange nek van het dier sieren, maar een geheel witte vacht. Natuurbeschermers kwamen het duo op het spoor na tips van lokale bewoners, die de beesten hadden gezien in natuurreservaat Ishaqbini Hirola in Kenia. 

Wie de twee langnekken ziet, zal in eerste instantie de link leggen met albinisme. In tegenstelling tot albino-dieren hebben deze giraffen geen rode ogen, maar dezelfde kleur als hun gevlekte soortgenoten. Dat komt doordat de pigmentproductie niet stopt bij dieren of mensen met leucisme, maar zich wel beperkt tot één of meerdere delen van het lichaam.   

Overigens is het witte duo in Kenia niet uniek. In maart 2016 werd al een witte giraffe gezien, maar niet op beeld vastgelegd, in hetzelfde natuurreservaat. Enkele maanden eerder werd een kalfje met de aandoening gezien in Tanzania. 

Volledig scherm
De zeldzame witte moedergiraffe in Kenia © Hirola Conservation Programme
  1. 'Het beleid van Merkel is statisch en futloos'
    Play

    'Het beleid van Merkel is statisch en futloos'

    Angela Merkel lijkt zo goed als zeker van een vierde termijn als bondskanselier. De peilingen in aanloop naar de Duitse verkiezingen van morgen wijzen op een duidelijke overwinning voor de 63-jarige lijsttrekker van de CDU. Achter de christendemocraten volgt de SDP, geleid door de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. De AfD - rechts-populisten die aan een flinke opmars bezig zijn - zouden weleens de derde partij van het land kunnen worden.