Zeven geëvacueerde Nederlanders aangekomen in Qatar, veel andere landgenoten niet bereikbaar
Met een vliegtuig van Qatar Airways zijn zeven Nederlanders vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel geëvacueerd. De evacués zijn naar Qatar gevlogen. Tientallen landgenoten zagen af van de vlucht of waren onbereikbaar, weer anderen wisten de luchthaven niet op tijd te bereiken.
Toen het ministerie van Buitenlandse Zaken hoorde dat er een tweede vlucht van Qatar Airways vanuit Kaboel naar Doha, de hoofdstad van Qatar, zou vertrekken, zijn direct reisgezelschappen met Nederlandse paspoorthouders gebeld. Uiteindelijk zijn zeven mensen aan boord gegaan.
Veel Nederlanders in Afghanistan bleken onbereikbaar op de doorgegeven nummers. Tientallen mensen, die het ministerie wél wist te bereiken, zagen af van de vlucht. Een deel was via een andere weg Afghanistan uitgekomen. Er waren echter ook mensen die wel wilden, maar niet op tijd bij de luchthaven aankwamen.
De Nederlanders die wél aan boord waren, worden in Doha opgevangen door de Qatarese autoriteiten. Ook zijn er Nederlandse diplomaten aanwezig voor een luisterend oor en waar nodig consulaire bijstand. Als de reizigers een negatieve coronatest hebben, gaan ze via lijnvluchten terug naar Nederland.
In totaal zaten volgens CNN 158 passagiers aan boord. Onder hen waren 49 passagiers met een Frans paspoort en hun familieleden. Dat verklaarde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit Qatar vliegen zij door naar Parijs. In het vliegtuig zaten ook een Belgische vrouw, Amerikanen, Duitsers, Canadezen, Britten en Mauritaniërs.
Eerste vlucht
Het was de tweede evacuatievlucht in twee dagen. Gisteren vertrok er al een toestel van dezelfde maatschappij uit Kaboel. Toen waren er dertien Nederlanders aan boord. Het was de eerste internationale vlucht die uit Kaboel vertrok na het stoppen van de evacuatieoperatie eind augustus. Het vliegtuig vloog naar de Qatarese hoofdstad Doha. Daarvandaan zullen de evacués hun reis voortzetten naar hun land van bestemming.
,,Ik ben heel blij dat we deze Nederlanders in veiligheid hebben kunnen brengen”, zei demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken gisteren na die eerste vlucht. ,,We zijn de Qatarese autoriteiten heel dankbaar dat zij deze exercitie mogelijk hebben gemaakt. Tegelijk zijn er nog veel mensen in Afghanistan die willen vertrekken. Nederland blijft zich inspannen om ook hen te helpen.”
Nederlanders
Een groep van 25 andere Nederlanders in Afghanistan heeft volgens Buitenlandse Zaken aangegeven ‘op dit moment geen gebruik te willen maken van deze optie’. Zij zijn nog in het land en wachten op andere mogelijkheden om te vertrekken.
Nederland kon gisteren alleen mensen met een Nederlands paspoort laten meevliegen. Mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning of Afghanen die op een Nederlandse lijst staan, konden ‘vanwege de veiligheid’ niet mee op de vlucht. Dat zouden de taliban niet toestaan.
Aan boord waren donderdag 113 mensen, vooral Afghanen met een dubbele nationaliteit, zoals de Amerikaanse, Oekraïense, Canadese of Duitse. Er vlogen ook dertien Britten mee. De taliban zijn volgens een ingewijde door de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad onder druk gezet om de groep te laten vertrekken.
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
VIDEO/update
Dertien Nederlanders geëvacueerd uit Kaboel, nu aangekomen in Qatar
Een vliegtuig met aan boord dertien Nederlanders is donderdag vertrokken vanuit Kaboel in Afghanistan en aan het begin van de avond aangekomen in de Qatarese hoofdstad Doha. Daarvandaan zullen zij hun reis voortzetten naar Nederland. -
Servië en Kosovo achter EU-plan om banden te normaliseren
Servië en Kosovo hebben ingestemd met een door de Europese Unie opgesteld plan dat de banden tussen de twee landen moet normaliseren. EU-buitenlandchef Josep Borrell liet dat zaterdagavond na twaalf uur onderhandelen weten. Wel zijn er nog onenigheden tussen de partijen, waarschuwde hij daarbij. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Braziliaanse autoriteiten bevrijden 212 arbeiders van ‘slavernij’
Inspecteurs van het Braziliaanse ministerie van Arbeid hebben vrijdag 212 landarbeiders bevrijd die werden vastgehouden in omstandigheden die ,,vergelijkbaar zijn met slavernij”. Dat maakte het ministerie bekend.
-
Prominente politica in Tanzania wil homo’s laten castreren
De vooraanstaande Tanzaniaanse politica Mary Chatanda heeft zich zondag sterk gemaakt voor de castratie van seksueel actieve homo’s. De voorzitster van de vrouwenvleugel van regeringspartij CCM (Revolutionaire Staatspartij) deed haar huiveringwekkende voorstel tijdens festiviteiten ter gelegenheid van het ambtsjubileum van Samia Suluhu Hassan, de eerste vrouwelijke president van het Oost-Afrikaanse land. Zij volgde twee jaar geleden John Magufuli op na diens overlijden. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Radioactieve capsule in Thailand teruggevonden en lijkt gebroken
Na een dagenlange zoektocht is een vermiste capsule met radioactief materiaal gevonden in Thailand. Volgens lokale autoriteiten van de provincie Prachinburi is de capsule waarschijnlijk gebroken. Dat nieuws veroorzaakt onrust en gezondheidszorgen bij de bevolking.