Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.” 

De opmerkelijk goed geconserveerde mummie ligt al ongeveer tweehonderd jaar in een museum in de stad Leeds. Omdat ook de zachte weefsels van het strottenhoofd goed bewaard zijn gebleven, besloten biomedische technici van de universiteit van Londen met Nesyamun aan de slag te gaan. Met succes, zo meldt professor David Howard in een publicatie die vandaag verscheen op Scientific Reports. Het geluid is daar niet te horen. Britse media zoals The Telegraph hebben het fragmentje wel.

Howard, over de priester: ,, Hij leefde onder de heerschappij van farao Ramses de elfde en werkte als schrijver, wierrokdrager en priester in de tempel van Karnak, het huidige Luxor. Zijn stem was, pratende en zingende, een essentieel onderdeel van zijn religieuze plichten.” De wetenschappers lieten Nesyamun niet via de computer zijn hele naam zeggen. ,,In het oude Egypte werd namelijk geloofd dat het uitspreken van de naam van een dode, een overledene weer tot leven kon wekken.” Eerdere studies haalden boven water dat Nesyamun rond de vijftig was toen hij overleed. Hij had ernstige tandvleesproblemen en opvallend veel kapotte kiezen.  

In het bovenstaande filmpje is de stem van Nesyamun na 18 seconden te horen. Hij zegt alleen uhh of ehh. 

Het strottenhoofd van de priester werd gescand.
Volledig scherm
Het strottenhoofd van de priester werd gescand. © Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries
 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.