‘Zonder eerste klap van Praagse ober Mirek was er geen vechtpartij geweest’

Als de Praagse ober Mirek, die in 2018 werd gemolesteerd door twee Nederlanders, niet zelf een eerste klap had uitgedeeld, was het gevecht niet geëscaleerd. De Haagse broers Armin en Arash N. voelen zich gesterkt door een politie-onderzoek met deze conclusie. De rechtszaak tegen broers begint 15 april. 

Armin en Arash N. zitten al een jaar vast in Tsjechië vanwege hun aandeel in een stevige vechtpartij van april 2018 bij restaurant Polpo in Praag, waarbij een groep van zeven Nederlanders slaags raakte met enkele obers. De ruzie ontstond toen de Nederlanders met zelf meegenomen drank aan een tafel in restaurant Polpo gingen zitten. Daarop werden ze weggestuurd. 

De camerabeelden die de Tsjechische politie verspreidde om de groep op te sporen (ze werden pas enkele dagen laten aangehouden) blijven naar om te zien. Met name sportinstructeur Armin in zijn gele shirt slaat tien maal hard in op het gezicht van de op de grond liggende ober Mirek. Ondertussen schopt zijn broer Arash hem driemaal in zijn rug. Ober Mirek belandde in coma in het ziekenhuis. Armin en Arash worden vervolgd voor poging moord.

Volledig scherm
De ober viel keihard op zijn hoofd. Daarmee zou hij zijn zware verwondingen hebben opgelopen. © AD

Rug

Volledig scherm
De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen. ANP ROBIN UTRECHT © ANP

Armin en Arash betuigden al herhaaldelijk spijt en zeggen hun straf te accepteren. Maar in hun strijd voor een eerlijk proces voelen ze zich - zeventien dagen voor de start van de rechtszaak - gesterkt door onderzoek van de politie waarin het aandeel van de manager van Polpo en ober Mirek wordt bekritiseerd. Op beelden is te zien dat als de groep Nederlanders het restaurant verlaat, manager Milan Mares één Nederlander hard in zijn rug duwt. Het gaat dan om de man die bij de Amsterdamse politie werkt en juist probeert de woordenwisseling te sussen. 

De duw van de restaurantmanager leidt ertoe dat Arash een schop uitdeelt aan de manager. Dán gaat het helemaal mis. Ober Mirek verdedigt zijn manager en deelt ook een schop en klap uit, maar weér aan de onschuldige agent (die, voor alle duidelijkheid, in vrije tijd in Praag was). Vervolgens slaan bij meerdere betrokkenen de stoppen door. Mirek wordt gehaakt en valt. Armin en Arash verliezen hun hoofd en schoppen en slaan op hem in.

Hoewel op de veelbesproken videobeelden inderdaad te zien is dat de manager een duw uitdeelt, is niet te zien wat er zich dan al binnen heeft afgespeeld. Mirek zelf verklaarde vorig jaar dat de mannen binnen al ‘tegen tafels schopten’. Maar de advocaat van de broers zegt dat getuigen hebben verklaard dat er binnen niks aan de hand was. De advocaat heeft goede hoop dat de aanklacht ‘poging moord’ (waardoor 18 jaar cel dreigt) kan worden afgezwakt naar ‘poging doodslag’, nu uit politie-onderzoek blijkt dat de restaurantmanager en de ober het vuur zelf aanwakkerden.  

Of de openbaar aanklager zover gaat, betwijfelt de advocaat nog. De kans bestaat dat de ‘ordeverstoring’ van de manager en Mirek in een aparte zaak wordt behandeld. Voor justitie blijft overeind staan dat Armin en Arash met hun schoppen en klappen de al gevallen Mirek hadden kunnen doden, ‘en dat hadden ze zich op enig moment moeten realiseren'. 

Keien

In de aankomende rechtszaak zal overigens ook de discussie worden gevoerd of Armin en Arash alle verwondingen van Mirek hebben veroorzaakt. Wie de beelden heel goed bekijkt en inzoomt, kan zien dat Mirek bij zijn val hard met de rechterkant van zijn hoofd op de keien terechtkomt. Armin en Arash zijn niet degene die Mirek ten val brengen en hebben de ober dan nog niet aangeraakt. Het is niet uitgesloten dat die val een deel van de verwondingen verklaart.

De Praagse politie laat per mail weten ‘dat de zaak nu bij justitie ligt’ en verwijst voor een reactie naar de aanklager. Het Praagse Openbaar Ministerie geeft geen commentaar.

  1. Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantaine
    liveblog corona

    Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantai­ne

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.