De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven.
Volledig scherm
De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. © EPA

Zuid-Afrika levert Nederlandse wapenhandelaar Guus Kouwenhoven niet uit aan ons

De Nederlandse zakenman en bij verstek veroordeelde wapenhandelaar Guus Kouwenhoven wordt niet uitgeleverd aan ons land, zo bepaalde de rechter in Kaapstad vandaag. Kouwenhoven werd in 2017 veroordeeld tot negentien jaar cel, wegens de verkoop van wapens en oorlogsmisdaden in Liberia.

Kouwenhoven werd, na in hoger beroep te zijn veroordeeld, op verzoek van het Openbaar Ministerie opgepakt in Zuid-Afrika. De Nederlander, die zegt ziek te zijn, wist zijn uitlevering keer op keer te voorkomen. De rechter in Kaapstad haalt nu opnieuw een streep door de uitlevering.

Volgens de Zuid-Afrikaanse rechter heeft Kouwenhoven zijn misdrijven in Liberia gepleegd en niet in Nederland. Daardoor zou uitlevering van Kouwenhoven in strijd zijn met het uitleveringsverdrag. De Zuid-Afrikaanse justitie bekijkt nog of het tegen de uitspraak in beroep gaat.

Charles Taylor

De Nederlandse Hoge Raad bepaalde in december 2018 dat de negentien jaar cel voor Kouwen overeind bleef. Volgens het hof in Den Bosch heeft de 77-jarige zakenman wapens het Afrikaanse land binnengesmokkeld en verdeeld onder de manschappen van het gewelddadige regime van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Kouwenhoven regelde opslag, chauffeurs en vrachtwagens, waardoor hij medeplichtig is aan de misdrijven die onder het regime van Taylor zijn gepleegd. Hij is volgens het hof ‘opzettelijk behulpzaam geweest’. Advocaat Inez Weski diende een klacht in bij het Europese Hof, omdat de gezondheid van haar cliënt te slecht is om achter de tralies te gaan. 

  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.