Volledig scherm
© AFP

Aangehouden man in onderzoek naar dood van Emiliano Sala, blijkt ‘spookpiloot’ te zijn

De man die gisteren is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van voetballer Emiliano Sala is David Henderson. Hij is de piloot die oorspronkelijk het vliegtuigje over het Kanaal had moeten vliegen. De vraag waar het nu om draait, luidt: waarom zag Henderson af van zijn opdracht?

Waarom stapte David Henderson op 21 januari niet aan boord van het vliegtuig met de Argentijnse goalgetter? De ervaren piloot voerde geregeld vluchten uit voor spelersmakelaar Willie McKay. Die laatste had Henderson ook gevraagd om Sala op die noodlottige 21ste januari veilig van Nantes naar Cardiff te vliegen.
Henderson zou het toestel nooit besturen. De Piper Malibu crashte ’s nachts in Het Kanaal met aan boord een andere piloot: David Ibbotson, niet bevoegd voor dergelijke vluchten. Zijn lichaam werd nooit gevonden.

Volledig scherm
© EPA

De dagen na de verdwijning van Sala was de verwarring over wie aan de stuurknuppel van het vliegtuigje zat groot. David Henderson werd op Facebook zelfs dood verklaard. Een bericht dat hij meteen ontkende, waarna hij zijn profiel verwijderde. Zekerheid of Henderson zich op 21 januari in Nantes bevond, is er niet. ,,Ik ben al een jaar niet meer in Nantes geweest”, zei de man in een interview met Ouest-France. Dat het wel zijn identiteitskaart was die op de luchthaven van Nantes was gecontroleerd op die bewuste dag? ,,Heb ik geen uitleg voor, dat moet een vergissing geweest zijn van de luchthavenautoriteiten.”

Volledig scherm
David Henderson bij een Piper Malibu, een toestel dat hij geregeld bestuurde. © BBC

Geruchten dat er zich drie personen - Sala, Ibbotson en Henderson - op het vliegveld in Nantes aanboden, konden tot dusver evenmin bevestigd worden. Het gerecht beet zich echter vast in de zaak en besliste gisteren om Henderson aan te houden. Over zijn precieze betrokkenheid is nog niets bekend. De onderzoekers werden onder meer getriggerd door het feit dat Henderson de verblijfskosten van Ibbotson in Nantes op zich had genomen. ,,Ibbotson raakte zijn creditcard kwijt en kon daardoor zijn hotelrekening niet betalen”, is daarvoor de uitleg van makelaar Willie McKay. Henderson kwam gisteren uiteindelijk voorwaardelijk weer vrij. 

De ‘spookpiloot’, die beticht wordt van onvrijwillige doodslag, zou met de onderzoekers meewerken. Hoofdinspecteur Simon Huxter: “Dit is het eerste resultaat van een groot onderzoek naar de omstandigheden rond de dood van Emiliano Sala.”

Volledig scherm
David Ibbotson, de piloot van het vliegtuigje met Emiliano Sala. Zijn lichaam werd nooit gevonden. © RV

Britse media probeerden Henderson gisteren tevergeefs te bereiken in zijn woonplaats Yorkshire. Verder dan een bezoekje bij de buren kwamen ze niet. Henderson en echtgenote Debbie bleken een avondje uit gepland te hebben. ,,Ik zag ze daarnet vertrekken, ze zagen er onbezorgd uit”, aldus een buurman. ,,Hun zoon en schoondochter zijn net enkele dagen op bezoek geweest met hun baby van bijna een jaar oud. David heeft het wiegje nog naar de auto gedragen. Hij leek erg opgewekt.”