Mohamed Salah en Sadio Mané met de Gouden Schoen.
Volledig scherm
Mohamed Salah en Sadio Mané met de Gouden Schoen. © Getty Images

Afrikaans trio deelt topscorerstitel in Premier League

Gouden SchoenDe Premier League kent dit jaar liefst drie topscorers, die bovendien allemaal uit Afrika komen. Arsenal-spits Pierre-Emerick Aubameyang uit Gabon, Liverpool-aanvaller Sadio Mané uit Senegal en zijn teamgenoot Mohamed Salah uit Egypte produceerden dit seizoen 22 treffers. Ze krijgen allemaal een Gouden Schoen. 

Voorafgaand aan de laatste speelronde leek Mohamed Salah af te stevenen op de topscorerstitel. De Egyptenaar koesterde immers een voorsprong van twee doelpunten op zijn beide concurrenten. Het zou prolongatie van die titel zijn. Vorig seizoen was de 26-jarige aanvaller met liefst 32 doelpunten de meest trefzekere speler in de Premier League. Daarvoor kreeg Harry Kane van Tottenham Hotspur twee keer de Gouden Schoen, met 25 en 29 doelpunten.

In 2019 moet Salah die titel dus delen, omdat Aubameyang en Mané allebei tweemaal scoorden op de slotdag en ook op 22 treffers eindigden. De spits van Arsenal had de minste minuten nodig om tot dat aantal te komen. Aubameyang scoorde gemiddeld één treffer per 124 minuten. Mané (140 minuten) en Salah (148 minuten) hadden iets meer tijd nodig. Salah leverde echter ook nog eens elf assists af. Aubameyang was vijfmaal de aangever, Mané opvallend genoeg slechts twee keer.

Voor Liverpool-aanvallers Salah en Mané wacht op zaterdag 1 juni nog de Champions League-finale in Madrid tegen Tottenham Hotspur. Kort daarna reizen ze al af richting hun nationale teams voor de Afrika Cup, die op 21 juni begint in Egypte. Aubameyang plaatste zich met Gabon niet voor de Afrika Cup, die voor het eerst in de zomer wordt gespeeld.  

Chelsea-sterspeler Eden Hazard had dit seizoen de meeste assists in de Premier League: vijftien stuks. De Belgische aanvaller scoorde zelf ook nog zestien keer. Bournemouth-middenvelder Ryan Fraser (14 assists), Liverpool-rechtsback Trent Alexander-Arnold (12 assists), Spurs-spelmaker Christian Eriksen (12 assists) en Liverpool-linksback Andrew Robertson (11 assists) kenden ook een productief seizoen als aangever. 

De Gouden Handschoen voor de keeper met de minste tegentreffers ging naar Alisson Becker. De Braziliaanse doelman van Liverpool hoefde in 38 wedstrijden slechts 22 tegentreffers te incasseren. 

Mohamed Salah staat opnieuw met een gouden schoen in zijn handen.
Volledig scherm
Mohamed Salah staat opnieuw met een gouden schoen in zijn handen. © REUTERS
Pierre-Emerick Aubameyang met zijn Gouden Schoen.
Volledig scherm
Pierre-Emerick Aubameyang met zijn Gouden Schoen. © Getty Images
Eden Hazard met zijn prijs voor de speler met de meeste assists in de Premier League.
Volledig scherm
Eden Hazard met zijn prijs voor de speler met de meeste assists in de Premier League. © Getty Images