Alles wat je moet weten over het stadion waar Feyenoord en AS Roma hun finale spelen
De Arena Kombëtare in Tirana is morgenavond het decor voor de eerste finale van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma. Vanwege de beperkte capaciteit kreeg de UEFA veel kritiek op de keuze voor de moderne voetbaltempel in Albanië. Toch is het wel degelijk een bijzonder stadion.
Het Air Albania Stadium, zoals het stadion inmiddels officieel heet, kan ‘slechts’ 22.500 toeschouwers herbergen. Het stadion heeft vier bespelers. De nationale ploeg van Albanië speelt er zijn interlands en de clubs Partizan Tirana, KF Tirana en Dinamo Tirana werken daar ook (incidenteel) hun wedstrijden af. Er is echter nog een aantal zaken dat het stadion bijzonder maakt.
Jong stadion
Het stadion maakt een moderne indruk en dat is niet zo vreemd, want de bouw ervan werd pas in 2019 voltooid. Dat betekent dat er tot op heden nog geen honderd voetbalwedstrijden in zijn gespeeld. Het stadion is gebouwd op de plek waar vroeger het Qemal Stafa Stadium stond.
Dat stadion was altijd het nationaal stadion, maar in 2013 verklaarde de UEFA dat het stadion niet meer aan de eisen voldeed, waardoor er geen Europese wedstrijden meer gespeeld mochten worden. De jaren daarop maakten de Albanese voetbalbond en de regering plannen voor een nieuw stadion, maar dat plan kwam er pas in 2016 door. Op 17 november 2019 werd het nieuwe stadion geopend met een interland van Albanië tegen Frankrijk (0-2 verlies).
Omtrek van Albanië
Het ontwerp is van de Italiaanse architect Marco Casamonti. Van buitenaf valt het stadion voornamelijk op door de bijzondere vorm. Casamonti heeft namelijk geprobeerd de omtrek van Albanië te verwerken in het dak. Het moet een een achthoek met holle zijden voorstellen en dat zou moeten doen denken aan de landkaart van Albanië.
Dat is niet de enige uiterlijke verwijzing naar Albanië. De metalen panelen aan de buitenkant van het stadion hebben een gebogen driehoekige vorm, gestileerd met enkele vormen die zijn gebaseerd op traditionele Albanese tapijten.
Top vijf hoogste gebouwen
Wat daarentegen het meest in het oog springt, is de toren die aan het stadion vastzit. Met een hoogte van 112 meter is het één van de hoogste torens (nummer vier) van heel Albanië. In de toren zit een het 5-sterrenhotel met 80 kamers en 256 ondergrondse parkeerplaatsen. De toren kent maar liefst 24 verdiepingen en in de rest van het stadion zitten winkelgelegenheden en een museum.
Meer lezen over Feyenoord?
Rinus Israel, Lex Schoenmaker en Kees van Wonderen blikten terug op hun gewonnen Europese finale met Feyenoord. Lees hier wat er financieel voor Feyenoord op het spel staat en in ons liveblog lees je alles over de finale tussen AS Roma en Feyenoord.
Naamsverandering door financiële schade
Het stadion wordt door de Albanezen meestal Arena Kombëtare genoemd, wat nationaal stadion betekent. Deze naam kreeg het stadion bij het aannemen van het bouwplan. Datzelfde bouwplan zorgde er ook voor dat het stadion inmiddels officieel Air Albania Stadium heet. Aanvankelijk zou de bouw van het stadion namelijk veertig miljoen euro kosten, maar door meerdere tegenslagen vielen die kosten flink hoger uit.
Zo kwam de bouworganisatie er halverwege achter dat de riolering onder het stadion niet meer voldeed. Uiteindelijk, nadat de openingsdatum meerdere keren was uitgesteld, bleken de kosten neer te komen op een bedrag van 85 miljoen euro. Dat is ruim het dubbele van wat was begroot. Om die financiële schade iets op te vangen, is er alsnog gekozen voor een commerciële naam. Vliegmaatschappij Air Albania is de stadionsponsor geworden.
Lewandowski heeft geen goede herinnering
Ondanks de nog jonge geschiedenis van het stadion heeft topspits Robert Lewandowski geen goede herinneringen aan het Air Albania Stadium. In oktober van vorig jaar speelde Polen er een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië, maar de wedstrijd werd een kwartier voor tijd gestaakt. Karol Swiderski maakte net voor tijd de 0-1, waarna de Polen massaal werden bekogeld met flesjes water.
Door het wangedrag van de supporters werd de wedstrijd twintig minuten stilgelegd, maar toch nog uitgespeeld. Na afloop kwam matchwinner Swiderski voor de camera, waarna hij weer werd bekogeld en dus haastte hij zich naar binnen. Aanvoerder Lewandowski gaf later toe zich niet erg veilig te hebben gevoeld in dat stadion. „Na het doelpunt vlogen er volle flessen naar binnen, dat was best wel gevaarlijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse rechter sluit civiele ‘verkrachtingszaak’ Cristiano Ronaldo
Een Amerikaanse rechter heeft de civiele zaak tegen Cristiano Ronaldo vanwege een vermeende verkrachting in 2009 gesloten. De openbaar aanklager uit Las Vegas had drie jaar geleden al besloten vanwege gebrek aan bewijs geen strafzaak te starten tegen de Portugese topvoetballer. -
Barcelona wil Frenkie de Jong niet verkopen, maar wel zijn salaris verlagen
FC Barcelona wil volgens voorzitter Joan Laporta ‘alles doen’ om Frenkie de Jong te behouden. De Nederlandse middenvelder staat nadrukkelijk in de belangstelling van Manchester United, waar Erik ten Hag dit seizoen de nieuwe trainer is. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Advocaat van Sepp Blatter pleit voor vrijspraak: 1,8 miljoen euro puur voor advieswerk overgemaakt
In het proces tegen voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en oud-UEFA-baas Michel Platini heeft de advocaat van Blatter gepleit voor vrijspraak. Advocaat Lorenz Erni zei vrijdag in zijn pleidooi voor de Zwitserse rechtbank dat de FIFA puur voor advieswerk een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro aan medebeklaagde Platini zou hebben overgemaakt. -
PREMIUM
Zij bezorgden Feyenoord een Europa Cup: ‘Als deze jongens finale winnen worden ze over 50 jaar nog gebeld’
Zowel Rinus Israel, Lex Schoenmaker als Kees van Wonderen wonnen een Europese finale met Feyenoord. Deze site bracht ze samen in de aanloop naar ‘Tirana’. Hoe groot was de impact van hun eigen succes – en hoe kijken ze naar het huidige Feyenoord? ,,Ze hebben de supporters zó veel plezier gegeven. Dat is het meest waardevol van alles.’’ -
Exact 22 jaar na zijn vader tekent ook Erling Haaland bij Manchester City: ‘Trotse dag voor mijn familie’
Het hing al enkele weken in de lucht, maar Manchester City heeft de komst van Erling Haaland officieel bevestigd. De Noor komt over van Borussia Dortmund en tekent een contract tot de zomer van 2027.