Volledig scherm
© reuters
1
EINDE
1
  • Sergio Agüero 19'
  • Alfred Finnbogason 23'

Argentinië door pijnlijke misser Messi niet langs WK-debutant IJsland

Het had de show van Lionel Messi moeten worden, maar Argentinië-IJsland (1-1) draaide uit op een ontluisterende entree op het WK. Messi faalde en miste zelfs een strafschop. 

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp

Door Leon ten Voorde

Hij moet het gaan doen, de komende weken. Niet alleen voor het smachtende Argentijnse volk, maar ook namens miljoenen liefhebbers in de wereld die al wegsmelten als ze zijn naam horen. Maar de eerste afspraak op het WK draaide voor Messi uit op een enorme deceptie. De kleine grote man, die het voetbal al zoveel moois heeft gegeven, bleef in het shirt van Argentinië opnieuw verwijderd van de norm die hij bijna wekelijks hanteert bij Barcelona. Messi faalde in Moskou op een manier die ronduit pijnlijk was. Zijn linker haperde waar brille werd verwacht.

Voortdurend was hij op zoek. Naar de ruimte om te excelleren, naar ploeggenoten die hem begrijpen, naar vorm en ritme, naar het gemak dat hem anders altijd vergezeld. Wat hij ook probeerde, de speurtocht werd gaandeweg de wedstrijd een heuse martelgang. Zelfs een strafschop na iets meer dan een uur spelen was niet aan de grootmeester besteed. Weer miste Messi in naam van Argentinië een belangrijke strafschop. Weer daalde de hoon van de natie op hem neer. Zijn zwak ingeschoten penalty werd gekeerd door een oud-doelman van NEC, Hannes Halldorsson.

Volledig scherm
© epa

Het werd Messi ook niet makkelijk gemaakt door de IJslanders, die zich met tien man verzamelden op de eigen helft. Je kunt daar alles van vinden, maar het tactisch gedisciplineerd spelende IJsland is een team dat exact doorheeft wat een wedstrijd vraagt.

Die ene keer dat de muur van al die 'Sonnen' een opening bood was het overigens wel meteen raak. Sergio Agüero had na twintig minuten in het strafschopgebied maar een kleine beetje ruimte  nodig om zich vrij te spelen. Het daaropvolgende schot uit de draai sloeg als een granaat in het doel: 1-0.  Lang duurde de Argentijnse vreugde niet, want twee minuten later was het alweer gelijk dankzij een intikker van Alfred Finnbogason, de oud-Heerenveen-speler: 1-1.

In de levendige eerste helft waren de beste kansen voor de ploeg met het minste balbezit IJsland (74 om 26 procent),  maar de eilandbewoners hebben de bal helemaal niet zo vaak nodig om dreigend te zijn. Veelzeggend was dat beide ploegen voor rust even vaak op doel schoten.
Dat had ook te maken met de wankele staat van de Argentijnse defensie (met Ajacied Tagliafico in de basis), die de handen vol had aan de uitbraken van de tegenstander.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp

Na rust probeerde Argentinië de druk op te voeren, maar de tweevoudig wereldkampioen bevestigde ongewild waarom het zoveel moeite had zich te kwalificeren voor het WK. In de 63ste minuut kreeg Messi de opgelegde kans om de vloek te doorbreken, maar zijn misser vanaf elf meter paste in het beeld van zijn wedstrijd en die van de Argentijnen. Zijn laatste balcontact was een vrije trap die strandde in de muur, waarna hij uit frustratie de bal in de tribunes schoot toen het eindsignaal daar was. Hoe ontluisterend.

De kritiek op Messi zal de komende dagen in zijn vaderland aanzwellen tot een orkaan. Na een wedstrijd op het WK zit de beste van allemaal al in het nauw.

Volledig scherm
© epa

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Nog een kans voor Messi, maar zijn schot gaat over.

Er komen 5 minuten blessuretijd bij!

Alfred Finnbogason wordt vervangen door Bjørn Bergmann Sigurdarson

Halldorsson lijkt de held van IJsland te worden. De keeper brengt redding met een geweldige reflex op een indraaiende bal.

Maximiliano Meza wordt vervangen door Gonzalo Higuaín
Sampaoli speelt met de spits van Juventus zijn laatste troef uit.

Bijna maakt Messi zijn misser goed. Zijn schot van net buiten het strafschopgebied scheert rakelings langs het IJslandse doel.

Misschien moet de Argentijnse bondscoach Sampaoli voor de vervolg van het toernooi toch maar een andere penaltynemer aanwijzen.

Invaller Pavon gaat onderuit nadat hij even licht op zijn voet werd geraakt. Argentinië krijgt na de wel erg gretige duik echter niet voor de tweede keer een strafschop.

Aron Gunnarsson wordt vervangen door Ari Skúlason

Ángel Di María wordt vervangen door Cristian Pavón
De vleugelaanvaller van Paris Saint-Germain wordt na een anoniem optreden naar de kant gehaald.

Volledig scherm
© ap

NEC is trots op de keeper die in het seizoen 2015/2016 het Nijmeegse doel verdedigde.

Lionel Messi mist strafschop
Wat een pijnlijk moment voor Messi! Hij mag aanleggen vanaf elf meter, na een duwtje in de rug van Meza. De sterspeler ziet zijn slappe inzet echter gekeerd worden door voormalig NEC-doelman Halldorsson.

Birkir Bjarnason wordt vervangen door Rúrik Gislason

Lucas Biglia wordt vervangen door Éver Banega
Bondscoach Sampaoli grijpt vroeg in na de rust. Biglia moet naar de kant en wordt vervangen door de creatievere middenvelder Banega.

Argentinië mag dan vaak de bal hebben, IJsland is minstens zo gevaarlijk. Een hoge voorzet gaat maar net over het hoofd van Finnbogason heen.

Volledig scherm
© photo_news

Mascherano verstuurde in de eerste helft meer passes dan de voltallige IJslandse ploeg.

Tweede helft begonnen

Argentinië had veel vaker de bal in de eerste helft, maar qua schoten zijn de cijfers bijna in evenwicht.

Het moment waarop heel Argentinië schreeuwde om een penalty.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
0
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
72%
28%
Strafschoppen
1
0
Hoekschoppen
10
2
Vrije trappen
14
10
Overtredingen
10
15
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
7
3
Gered door de doelman
2
7
Schoten naast
9
5
Terug naar boven

Opstelling

4-5-1
4-5-1
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven