Ben Krimmel on Twitter

You can clearly hear the racist abuse from Verona fans leading to Mario Balotelli kicking ball at the fans and attempting to leave the pitch. Fan behavior is absolutely disgusting. Not enough being done to kick racism out of the game. https://t.co/qm2jjXH5w6

Balotelli wil van het veld na racisme, maar teamgenoten houden hem tegen

VideoWeer sprake van racisme vandaag in de Serie A. Brescia-spits Mario Balotelli (29) wilde vanmiddag in de uitwedstrijd bij Hellas Verona van het veld stappen vanwege aanhoudende racistische spreekkoren, maar teamgenoten wisten hem te overtuigen om de wedstrijd toch voort te zetten. Het duel lag enkele minuten stil, maar ging daarna ‘gewoon’ weer door. 

Volledig scherm
© Getty Images

Tien minuten na rust trapte Balotelli bij de hoekvlag de bal plots kwaad richting de harde kern van Hellas Verona, die al decennialang een bedenkelijke reputatie hebben in Italië. Balotelli wilde vervolgens van het veld stappen, maar dit gebeurde uiteindelijk toch niet. Enkele van zijn ploeggenoten en spelers van Hellas Verona haalden de 29-jarige spits over om toch door te spelen.

Door het tumult legde scheidsrechter Maurizio Mariani de wedstrijd enkele minuten stil en liet de speaker in het Stadio Marc’Antonio Bentegodi een boodschap omroepen dat het publiek moest stoppen met de racistische leuzen. Volgens Ivan Juric, trainer van Hellas Verona, deden supporters van zijn ploeg niets verkeerd. ,,Ik durf wel te stellen dat het hier niet om racisme ging. Ik ben de eerste om te zeggen als dat wel zo is, maar nu was dat echt niet het geval”, zei de Kroaat. ,,Ze hebben hem misschien wel uitgejoeld en bespot, maar niet meer dan dat.”

In de 85ste minuut nam Balotelli sportief wraak op de fans van Hellas Verona door te scoren. Van zo’n twintig meter schoot hij de bal fraai in de kruising. Brescia verloor de uitwedstrijd echter wel met 2-1 en blijft daarmee achttiende in de Serie A. Sofyan Amrabat deed de hele wedstrijd mee bij Hellas Verona, dat negende staat. 

Geen incident

Het is zeker niet het eerste racistische incident met donkere spelers dit jaar in de Serie A. Fans van Cagliari maakten in september apengeluiden richting Internazionale-spits Romelu Lukaku toen die een strafschop nam. Cagliari werd door de Italiaanse bond niet bestraft voor dat voorval. Lazio werd vorige maand nog gestraft door de UEFA voor racistisch gedrag van de fans in het thuisduel in de Europa League, op 3 oktober tegen Stade Rennes. Eind september eiste Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA, nog concrete maatregelen van de Italiaanse voetbalbond tegen racistisch gedrag in stadions.

Balotelli speelde de afgelopen drie seizoenen in Engeland en Frankrijk voor Liverpool, OGC Nice en Olympique Marseille, maar keerde afgelopen zomer toch weer terug naar Italië. Als speler van Internazionale en AC Milan kreeg hij ook al regelmatig te maken met racisme in eigen land. De 36-voudig international van Italië maakte vandaag zijn tweede goal van het seizoen in zes optredens.  

Brescia-trainer over Balotelli: ‘Hij verloor zijn hoofd’

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images