Volledig scherm
Lionel Messi en Luis Suárez. © REUTERS

Barça leunt enorm op Messi en Suarez, andere topclubs minder afhankelijk

Van de clubkampioenen in de vijf Europese topcompetities is FC Barcelona het meest afhankelijk van zijn twee meest scorende spelers. Lionel Messi en Luis Suárez zijn goed voor bijna twee derde van het totale doelpuntenaantal. Bij de andere Europese landskampioenen ligt dit aandeel stukken lager.

Afgelopen weekend sloot Lionel Messi zijn seizoen af met twee goals tegen Eibar. Daarmee komt de teller van competitietreffers op een indrukwekkend aantal van 36 te staan. Gezamenlijk met Luis Suárez is de Argentijn goed voor 57 doelpunten in La Liga. Dat is 63,3 procent van de totale productie van de Catalanen in competitieverband. Geen van de andere Europese clubkampioenen is zo afhankelijk van de twee meest scorende spelers. 

Serie A

Juventus is na Barcelona het meest afhankelijk. Van de zeventig doelpunten, maakte clubtopscorer Cristiano Ronaldo er 21 en zijn navolger Mario Mandzukic er negen. Dat maakt het duo goed voor 42,9 procent van het clubtotaal.

Volledig scherm
Cristiano Ronaldo met de Italiaanse kampioensbeker. © AFP

Bij Manchester City is 40 procent van de competitietreffers gemaakt door de twee grootste doelpuntenmakers. Sergio Agüero (21) en Raheem Sterling (17) zijn samen goed voor 38 doelpunten in de Premier League.

Ajax heeft met Dusan Tadic en Hakim Ziyech twee doelpuntenmachines in de gelederen, maar is bij lange na niet zo afhankelijk – doelpuntentechnisch gezien – van haar twee sterpelers als Barcelona. Waar Tadic goed was voor 28 doelpunten en Ziyech voor zestien, hebben zij een aandeel van 36,97 procent in het doelpuntentotaal. 

Volledig scherm
Dusan Tadic met de kampioensschaal. © Ronald Hoogendoorn

Bundesliga

Bayern München doet het op dit gebied het best. De kersverse Duitse kampioen heeft met Robert Lewandowski een garantie voor doelpunten in huis. De Poolse spits was dit seizoen goed voor 22 competitietreffers. Serge Gnabry, op de tweede plek, maakte tien doelpunten. Gezamenlijk heeft het duo een aandeel van 36,36% in het clubtotaal.