Bergwijn na zijn doelpunt namens Spurs tegen Manchester City.
Volledig scherm
Bergwijn na zijn doelpunt namens Spurs tegen Manchester City. © REUTERS

Bergwijn scoorde bij Spurs-debuut voor vriend Nouri: ‘I did it’

'We waren als broers'Steven Bergwijn stapte deze winterse transferperiode over van PSV naar Tottenham Hotspur en de 22-jarige aanvaller was direct trefzeker. Een doelpunt voor zijn vriend Abdelhak Nouri, met wie hij samen in de jeugd speelde bij Ajax en die in 2017 blijvende hersenschade opliep toen hij op het veld in elkaar stortte: ,,We waren als broers”, aldus Bergwijn over Nouri.

Voor het debuut van Bergwijn, tegen landskampioen Manchester City, had de broer van ‘Appie’ Nouri een ingeving. ,,Hij zei: ‘je gaat scoren voor Appie’ en ik zei: ‘Oké, let op, ik ga scoren.’ And i did it”, zo vertelt Bergwijn in gesprek met The Mirror.

Bij Ajax speelden Bergwijn en Nouri gezamenlijk op De Toekomst, het trainingscomplex van de Amsterdamse club. Bergwijn vertrok later naar PSV, Nouri bleef bij Ajax. Maar vrienden, dat bleven de twee stylisten. ,,We waren als broers”, aldus Bergwijn. ,,Ik ken Appie al heel mijn leven, vanaf dat we zeven jaar waren.”

Quote

We waren als broers

Steven Bergwijn, Over zijn band met Abdelhak Nouri

Drama met Nouri

Eerbetoon van de Ajax-fans aan Abdelhak Nouri.
Volledig scherm
Eerbetoon van de Ajax-fans aan Abdelhak Nouri. © ANP

Op 7 juli 2017 stortte Nouri in een oefenwedstrijd van Ajax met Werder Bremen in elkaar. Het toptalent zou er blijven hersenschade aan overhouden. Bergwijn, toen al even actief voor PSV, haalt het moment terug. ,,Ik scoorde toen twee keer tegen RKC. Ik was blijf, maar na de wedstrijd kwam de trainer naar me toe en vertelde wat er was gebeurd.”

Een enorme schok voor Bergwijn: ,,Mijn wereld stortte in. Ik wachtte op een belletje van mijn zaakwaarnemer, want hij ging op bezoek bij Appie. Toen, twee of drie weken later, hoorde ik dat hij hersenschade had opgelopen. Ik kan het niet beschrijven. Destijds sliep ik in ieder geval niet veel.”

Nog altijd heeft Bergwijn het lastig met de situatie rond Nouri. ,,Het was moeilijk en dat is het nog steeds. Ik spreek elke dag met zijn jongste broer Mohamed, maar het blijft moeilijk.” Over Nouri als voetballer is Bergwijn direct enthousiast: ,,Deze jongen, hij kan alles met de bal. 

Bekijk hier nog eens de treffer van Bergwijn tegen Manchester City: