Bij Schalke zijn de spelers al volop in training. Wel op verschillende velden.
Volledig scherm
Bij Schalke zijn de spelers al volop in training. Wel op verschillende velden. © BSR Agency

Bundesliga wil eind juni competitie afronden, mogelijk tot 2021 geen fans in stadion

De Bundesliga zal wellicht de eerste grote competitie zijn waar weer gevoetbald zal worden. DFL-baas Christian Seifert wil begin mei het seizoen hervatten. De competitie moet dan uiterlijk 30 juni afgerond zijn. 

Op 17 april zullen de managers van de 36 profclubs aangeven hoe het verder moet. De clubs moeten het dan eens worden over allerlei vraagstukken. De belangrijkste: wel of geen supporters toelaten? Als het aan Seifert ligt, zal er zonder fans gespeeld worden. Sterker nog: hij verwacht dat tot het einde van het jaar dat er alleen ‘spookwedstrijden’ afgewerkt zullen worden. 

Voetbal wordt in Duitsland dan dus een tv-sport. In de coronacrisis zullen veel voetbalfans daar genoegen mee nemen, of zelfs naar uitkijken. ,,We maken deel uit van de cultuur in het land, mensen verlangen ernaar om een klein stukje normaal leven terug te krijgen, en dat zou kunnen betekenen dat de Bundesliga weer speelt”, vertelde Seifert in een interview met Die Zeit. ,,Dit is waarom we hier onze rol moeten spelen, en dat betekent dat we de regering moeten steunen en met de regering moeten praten over wanneer we weer kunnen spelen.”

Davy Klaassen mag binnenkort weer trainen.
Volledig scherm
Davy Klaassen mag binnenkort weer trainen. © BSR Agency

Eerder lekte uit dat de Duitse voetbalbond DFB 239 mensen wil toelaten bij spookwedstrijden. Voetballers moeten getest worden. Maar volgens Seifert niet als dat ten kosten gaat van het testen van medisch personeel. Duitsland heeft in Europa het meest uitgebreide testregime. 

Indien de Bundesliga al voor 1 juli klaar is, zullen de Duitse clubs zich niet door allerlei juridische bochten moeten wringen. Al werkt de FIFA aan een plan om spelerscontracten deze zomer pas te laten beëindigen op de nieuwe einddatum van het seizoen 2019-2020. 

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© BSR Agency
  1. LIVE | Leipzig lijkt in doelpuntenfestijn tegen Köln in veilige haven

    LIVE | Leipzig lijkt in doelpunten­fes­tijn tegen Köln in veilige haven

    RB Leipzig hoopt vanavond in de 29ste speelronde van de Bundesliga de derde plek weer in te nemen. Een gelijkspel op bezoek bij nummer 11 FC Köln is genoeg om op doelsaldo weer over Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen te wippen, maar ‘Die Roten Bullen’ willen meer, want bij een zege is de achterstand op nummer 2 Borussia Dortmund nog maar twee punten. De aftrap is om 20.30 uur, mis hier niets! Tussenstand: FC Köln - RB Leipzig 2-4