Mark van Bommel en Arjen Robben in mei 2010 met Uli Hoeness op de Marienplatz in München, om de winst van de Bundesliga en DFB-Pokal te vieren.
Volledig scherm
PREMIUM
Mark van Bommel en Arjen Robben in mei 2010 met Uli Hoeness op de Marienplatz in München, om de winst van de Bundesliga en DFB-Pokal te vieren. © Hollandse Hoogte / Imago Sportfotodienst GmbH

De Koning van Bayern stapt van zijn troon

Uli HoenessMet het afscheid van Uli Hoeness (67) als president van Bayern München komt er een eind aan een even succesvol als turbulent koninkrijk in het Duitse voetbal. Een humeurige, charmante machtswellusteling zwaait morgen officieel af.

Door Leon ten Voorde

Het ereterras zal nooit meer hetzelfde zijn. Er hoeft bij Bayern München maar iets te gebeuren dat op het veld tot enige opwinding leidt, of hup... daar gaat de camera, op zoek naar emotie, woede of ongeloof bij dat onlosmakelijke duo: Uli Hoeness, met z’n eeuwige clubsjaal om de nek, en Karl-Heinz Rummenigge, zijn trouwe metgezel. Als keizers uit het Romeinse Rijk zaten ze jarenlang op het balkon des oordeels naast elkaar. Ging de duim omhoog of omlaag?

Dat vertrouwde beeld is niet meer. Afgelopen zaterdag bij de kraker tegen Borussia Dortmund (4-0) zat Hoeness voor het laatst als president op de tribune. Morgen doet de ongekroonde koning van het Duitse voetbal bij de algemene ledenvergadering van zijn club afstand van de troon. De fans van Bayern zullen wenen, de rest van voetbalminnend Duitsland haalt opgelucht adem.