José Mourinho (l) met Louis van Gaal.
Volledig scherm
José Mourinho (l) met Louis van Gaal. © ANP

Dit zijn de meest spenderende coaches in het voetbal: koploper betaalde 1,5 miljard

De transfermarkt draait weer op volle toeren en clubs smijten met geld. Wat zijn nu eigenlijk de meest spenderende coaches op de markt? Wij zochten het voor je uit.

Met flinke afstand heeft José Mourinho tot dusverre het meeste geld neergeteld voor nieuwe spelers. De huidige coach van Tottenham Hotspur FC, die opvallend genoeg bij zijn nieuwe club nog géén geld neertelde voor een aanwinst, gaf in zijn volledige loopbaan liefst 1,511 miljard euro uit, blijkt uit cijfers van Transfermarkt. Dat deed hij verspreid over negen clubs. Met name bij Manchester United maakte hij het bont. In twee jaar tijd liet hij de club 466,1 miljoen euro spenderen voor monsteraankopen als Paul Pogba (105 miljoen), Romelu Lukaku (84,7 miljoen) en Fred (59 miljoen euro).

Met meer dan anderhalf miljard uitgegeven euro’s staat Mourinho op eenzame hoogte. De coach die nog het dichtst bij de Portugees in de buurt komt is Carlo Ancelotti. De huidige oefenmeester van Everton kocht voor 1,263 miljard euro aan nieuwe spelers. De top drie wordt gecompleteerd door Pep Guardiola. De coach van Manchester City diende slechts drie clubs, maar was voor 1,145 miljard euro actief op de transfermarkt.

Pep Guardiola.
Volledig scherm
Pep Guardiola. © Getty Images

In de top tien is er geen Nederlandse inbreng. Louis van Gaal viel net buiten de lijst. De voormalig coach van onder meer Ajax, FC Barcelona en Manchester United ‘beperkte’ zich tot 624 miljoen euro aan aankopen. Ook hij was vooral bij laatstgenoemde club actief: hij liet United 351 miljoen euro neertellen voor versterkingen. 75 miljoen euro daarvan werd besteed voor de komst van Ángel Di María.

Koeman en Van Gaal tijdens de wedstrijd Southampton-Manchester United.
Volledig scherm
Koeman en Van Gaal tijdens de wedstrijd Southampton-Manchester United. © Getty Images

Daarmee is Van Gaal wel met afstand de meest schuivende Nederlandse coach. De enige Nederlander die nog enigszins bij Van Gaal in de buurt komt is Ronald Koeman. De huidige bondscoach van het Nederlands elftal besteedde in totaal 494 miljoen euro. Bij zijn laatste klus als oefenmeester van een club, Everton, betaalde Koeman meer dan de helft daarvan: 252 miljoen euro. Gylfi Sigurdsson was zijn duurste aankoop. De IJslander kostte 49 miljoen euro. Koemans karrenvracht aan dure aankopen konden niet voorkomen dat hij na iets meer dan een jaar werd ontslagen.

De coach die zorgde voor de allerduurste transfer in de voetbalgeschiedenis bezet de negende plaats in de geldsmijtlijst. Unai Emery gaf in totaal 692 miljoen euro uit. Daarvan reserveerde hij bijna een derde voor Neymar, die hij in 2017 voor 222 miljoen euro naar Paris Saint-Germain haalde.

Ronaldo

Van de tien coaches was voor twee trainers Cristiano Ronaldo de recordtransfer. Manuel Pellegrini haalde de vijfvoudig winnaar van de Gouden Bal voor 94 miljoen euro naar Real Madrid, terwijl Rafael Benitez vorig jaar 117 miljoen euro betaalde om de Portugees naar Juventus te halen.