Volledig scherm
Robben en Ribéry zoals we ze dit seizoen vooral zagen: als invaller. © BSR Agency

Einde van een tijdperk: na Robben stopt ook Ribéry bij Bayern

'Groots en emotioneel' afscheid in 2020Een tijdperk eindigt bij Bayern München deze zomer: in navolging van Arjen Robben heeft ook Franck Ribéry (36) laten weten dat hij de club na dit seizoen verlaat. “Robbery” bestreek de afgelopen negen seizoenen de vleugels bij de Duitse topclub. Samen wonnen ze zeven landstitels (dit seizoen nog niet meegerekend), de Champions League en een veelvoud aan andere prijzen.

Quote

We zullen ze een groots en emotioneel afscheid geven

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge

Ribéry speelde al twee seizoenen bij Bayern voordat Robben (35) er neerstreek. De Franse dribbelaar, toen 24, vond bij de “Rekordmeister” zijn thuis, nadat hij in zijn korte carrière vóór Bayern van club naar club hopte. Na zijn debuut op 17-jarige leeftijd bij het nietige Boulogne, brak Ribéry via Alès, Brest, Metz en Galatasaray pas echt door bij Olympique Marseille. Het leverde hem op 7 juni 2007 een transfer naar Bayern op. De 25 miljoen euro die de club voor hem neerlegde betekende op dat moment een clubrecord. Ter vergelijking: vleugelverdediger Lucas Hernandez komt deze zomer voor 80 miljoen euro over van Atlético Madrid.

In 271 competitieduels was Ribéry bij Bayern goed voor 85 goals, waarvan vijf in dit seizoen. ,,Het is ‘wahnsinn’, dat ik hier 12 jaar heb gespeeld”, reageert hij op de clubwebsite. ,,Toen ik hier kwam ging een droom in vervulling. Het afscheid zal niet makkelijk zijn, maar we mogen nooit vergeten wat we samen hebben bereikt. We hebben meer dan 20 titels gewonnen!” Ribéry heeft nog geen nieuwe club gevonden. ,,Ik weet nog niet wat ik ga doen en waar ik heenga. Ik heb nog geen goed plan voor volgend seizoen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Het grootste succes van “Robbery” bij Bayern: de Champions League-winst in 2013, dankzij de winnende goal van Robben. © Pim Ras Fotografie

Afscheidswedstrijd in 2020

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge beseft wat het ‘tijdperk-Robbery’ voor de club heeft betekend. ,,Franck en Arjen zijn geweldige spelers. Bayern heeft aan beiden enorm veel te danken en zal ze een groots en emotioneel afscheid geven. Zij hebben geholpen bij het vormen van één van de meest succesvolle decennia in de clubgeschiedenis, met fantastisch voetbal.” Bayern kondigde aan dat er in 2020 een afscheidswedstrijd voor beide spelers komt.

Bayern kan volgende week zaterdag kampioen worden als het wint van RB Leipzig. Het zou voor Ribéry zijn negende nationale titel zijn met Bayern, voor Robben nummer acht. De Nederlander maakte in december al bekend aan zijn laatste seizoen in Beieren bezig te zijn. Wat Robben daarna gaat doen is ook nog niet bekend.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© Getty Images