Portugal en Cristiano Ronaldo vieren het winnen van het EK van 2016.
Volledig scherm
Portugal en Cristiano Ronaldo vieren het winnen van het EK van 2016. © ANP

EK naar 2021: Deze hobbels moet de UEFA nog nemen

Het EK voetbal wordt vanwege de coronacrisis deze zomer niet gehouden. Maar wat moet daar allemaal voor wijken?

EK Vrouwen

Als het EK naar de zomer van 2021 gaat, dan loopt de UEFA zichzelf in de weg. Van 11 juli tot en met 1 augustus volgend jaar staat in Engeland namelijk het EK voor vrouwen op de agenda. Beide belangrijke Europese voetbaltoernooien achter elkaar lijkt ondenkbaar. Wellicht moet het EK voor vrouwen, dat in 2017 werd gewonnen door Oranje, ook worden verplaatst als het mannen-EK opschuift. In 2022 wordt het WK in Qatar in de winter gespeeld, dus is er in de zomer ruimte voor een ander groot voetbaltoernooi.

Nederland viert feest na het winnen van de EK-finale van 2017.
Volledig scherm
Nederland viert feest na het winnen van de EK-finale van 2017. © ANP

Nations League

Maar het EK voor vrouwen is niet het enige evenement dat de plannen van de UEFA dwarsboomt. Wat te denken van de Nations Leugue? Het nieuwe landentoernooi van de Europese voetbalbond, dat vorig jaar met Portugal (1-0 in finale tegen Nederlan) zijn eerste winnaar kreeg, staat ook weer op de rol. De finale van de tweede Nations League is gepland voor 6 juni van 2021.

De spelers van Oranje na de verloren finale in de Nations League.
Volledig scherm
De spelers van Oranje na de verloren finale in de Nations League. © Pim Ras Fotografie

WK voor clubs

En dan moet de UEFA ook nog in de slag met de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft namelijk grootse plannen met het WK voor clubs. Dat wordt uitgebreid naar een toernooi waaraan maar liefst 24 clubs mee mogen doen. Vanaf 2021 moet het WK voor clubs om de vier jaar in de zomer worden gehouden. De Confederations Cup komt hierdoor te vervallen.

Roberto Firmino (l) besliste het laatste WK voor clubteams. De Braziliaan viert feest met zijn landgenoot Alisson Becker na de winst op Flamengo.
Volledig scherm
Roberto Firmino (l) besliste het laatste WK voor clubteams. De Braziliaan viert feest met zijn landgenoot Alisson Becker na de winst op Flamengo. © AFP

Bekijk hier de laatste aflevering van Panenka over het EK: