Volledig scherm
Wembley. © Getty Images

EK vrouwenvoetbal in 2021 in Engeland

De Oranje Leeuwinnen verdedigen hun Europese titel mogelijk in Engeland. Het land kreeg vandaag het EK van 2021 toegewezen. Nederland moet zich dan wel eerst kwalificeren. De loting voor de EK-kwalificatie vindt op 22 februari plaats. Aan het toernooi mogen zestien landen meedoen. 

Engeland organiseerde in 2005 ook al het EK voor voetbalsters. Toen pakte Duitsland voor de vierde keer op rij het goud. De Engelse voetbalsters bereikten op het laatste EK de halve finales, waarin ze met 3-0 moesten buigen voor Oranje. Net als de ‘Leeuwinnen’ zijn ook de ‘Lionesses’ volgend jaar weer van de partij op het WK in Frankrijk.

Quote

Engeland is als gastland al verzekerd van deelname aan het EK.

De Engelse bond FA heeft stadions in Brighton, Londen, Milton Keynes, Nottingham, Rotherham, Sheffield, Southampton en Manchester (jeugdcomplex van City) voorgedragen als locaties voor het EK. Het is de bedoeling dat de finale in juli 2021 op Wembley wordt gespeeld. De Londense voetbaltempel is een jaar eerder ook al het decor van de beslissende fase van het EK voor mannen. Dan zijn de halve finales en de eindstrijd op Wembley.

Engeland is als gastland al verzekerd van deelname aan het EK. Op 22 februari wordt in Nyon geloot voor de kwalificatiereeks, die na het WK begint. De negen groepswinnaars en drie beste nummers twee plaatsen zich voor de Europese eindronde, de andere zes landen die als tweede eindigen in hun poule strijden in de play-offs om de drie resterende tickets.