Volledig scherm
© AFP

Engeland eist snel UEFA-onderzoek na racistische spreekkoren

De directie van de Engelse voetbalbond (FA) eist snelle actie van de UEFA na de racistische incidenten tijdens het gewonnen EK-kwalificatieduel met Bulgarije in Sofia (0-6). 

,,Wij kunnen bevestigen dat Engelse spelers tijdens deze wedstrijd het doelwit waren van afschuwelijke racistische spreekkoren. Dit is onaanvaardbaar. We richten ons nu eerst op de volledige ondersteuning van de betrokken spelers en stafleden”, liet de FA kort na het duel via Twitter weten. ,,Dit was een van de meest verschrikkelijke voetbalavonden die ik heb meegemaakt”, zei voorzitter Greg Clarke later tegen Engelse media.

Raheem Sterling, die vanavond twee keer scoorde, liet zich via het sociale medium ook gelden. ,,Ik vind het jammer dat Bulgarije door zulke idioten in hun stadion wordt vertegenwoordigd. Wij hebben met de 6-0 zege in elk geval ons werk gedaan.”

Aanvoerder Harry Kane kondigde vorige week nog aan dat bij onverhoopt racisme in het stadion de Engelse ploeg op eigen initiatief van het veld zou stappen. Zo ver kwam het niet in Sofia, waar niettemin de kwetsende uitingen vanaf de tribunes volgens waarnemers het gehele duel te horen waren. Kane en bondscoach Gareth Southgate bespraken met de Kroatische arbitrage op het veld meer dan eens de incidenten, maar tot een definitieve staking kwam het niet.

,,Helaas is dit niet de eerste keer dat onze spelers dit meemaken”, betoogde de FA. ,,We vragen de UEFA een spoedeisend onderzoek in te stellen.”

Een gemaskerde Bulgaarse fan.
Volledig scherm
Een gemaskerde Bulgaarse fan. © Action Images via Reuters
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Getty Images