Robin van Persie, Arsène Wenger en Cesc Fàbregas.
Volledig scherm
Robin van Persie, Arsène Wenger en Cesc Fàbregas. © AP

Fàbregas: Alleen Van Persie en Nasri zaten bij Arsenal op mijn niveau

Van 2003 tot en met 2011 speelde Cesc Fàbregas voor Arsenal. De 110-voudig Spaans international groeide uit tot een bepalende speler onder Arsène Wenger, maar liet de Londense club na acht dienstjaren toch achter om terug te keren naar zijn jeugdliefde Barcelona. Naar nu blijkt was de verstandhouding tussen hem en zijn ploeggenoten verre van ideaal.

In een podcast van Arseblog blikt Fàbregas terug op zijn tijd als speler van Arsenal. ,,Ik was de aanvoerder en legde mijzelf veel druk op", vertelt hij. ,,Ik moest het team leiden naar prijzen. Ik gaf alles. Na een verloren wedstrijd ging ik zo snel mogelijk naar huis om in mijn eentje te huilen. Ik raakte gewend aan pijn en kende slapeloze nachten. Als je dan in de bus zit na een nederlaag en je hoort ploeggenoten lachen omdat ze zich verheugen op een stapavond, dan breekt er iets bij mij.”

Volgens Fàbregas ging dat jaren zo door. ,,We speelden prachtig voetbal en daar kon ik oprecht van genieten, maar door alle druk voelde ik mij best eenzaam. Vooral in de laatste twee, drie jaren. Alleen Robin van Persie en Samir Nasri zaten - en dat bedoel ik niet arrogant, zo voelde ik het destijds - fysiek en mentaal op mijn niveau.”

Fàbregas speelde na zijn periode bij Arsenal drie seizoenen voor Barcelona en keerde in 2014 terug naar Londen om te spelen voor Chelsea. Sinds 2018 komt hij uit voor Monaco.

Cesc Fàbregas en Robin van Persie.
Volledig scherm
Cesc Fàbregas en Robin van Persie. © AP