Volledig scherm
De wereldbeker. © EPA

FIFA ziet af van plan om WK uit te breiden naar 48 landen

UpdateDe uitbreiding van het WK voetbal in Qatar in 2022 van 32 naar 48 landen gaat niet door. Dat meldt de wereldvoetbalbond FIFA in een kort persbericht. Na een uitgebreid onderzoek is de FIFA tot de conclusie gekomen, dat gezien de omstandigheden onder meer de tijd ontbreekt om de plannen ten uitvoer te brengen.

Tijdens het FIFA-congres op 5 juni in Parijs zal FIFA-voorzitter Gianni Infantino het besluit toelichten. Hij was zelf een groot voorstander van een uitbreiding van het deelnemersveld. Het zou meer wedstrijden en dus ook veel meer inkomsten opleveren. Het WK van 2022 in Qatar staat op de agenda voor 21 november tot 18 december. Het WK voetbal van 2026 in Mexico, Canada en de Verenigde Staten bestaat wel uit 48 deelnemende landen.

Voor een uitbreiding van het WK in 2022 naar 48 teams was onder meer een tweede gastland nodig in de Golfregio. Alleen die kwestie leek op voorhand al onoplosbaar. Landen als Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten werden genoemd als mogelijke WK-kandidaten. Qatar leeft echter met diverse landen in onmin, onder meer omdat de regering in Doha terrorisme zou ondersteunen.

Volledig scherm
© Getty Images

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch wezen de FIFA er bovendien op, dat het tweede gastland van het WK moet voldoen aan de normen, waarden en regels die de wereldvoetbalbond zelf in 2017 heeft opgesteld, vooral op het gebied van mensenrechten en arbeidsvoorwaarden. Ook dat zou problemen opleveren.

De FIFA zegt in een verklaring dat met Qatar alle mogelijkheden zijn onderzocht om tot 48 deelnemende landen te kunnen komen bij het WK in 2022. Na gesprekken met alle relevante partijen moest echter de conclusie worden getrokken dat op dit moment een voorstel tot uitbreiding van dat toernooi niet kan worden gemaakt.

Volledig scherm
© Getty Images for The 2022 Suprem