Volledig scherm
Gattuso. © AP

Gattuso volgt Ancelotti op bij Napoli: ‘Hij is als een vader voor me’

Gennaro Gattuso is, één dag na het ontslag van Carlo Ancelotti, aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Napoli. De 41-jarige Gattuso had woensdagmiddag al een gesprek met voorzitter Aurelio De Laurentiis en zou zelfs al een training van Napoli hebben geleid voordat het nieuws officieel werd. De Italiaan tekent een contract voor twee jaar in Napels.

Ancelotti (60) werd dinsdagavond ontslagen, ondanks de 4-0 zege op Genk én kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League. In de nationale competitie draait Napoli minder goed: de ploeg staat zevende, met al zeventien punten achterstand op koploper Internazionale.

,,Het is beschamend om te zien waar Napoli nu staat op ranglijst”, aldus Gattuso bij zijn aanstelling. ,,Deze ploeg heeft alles om in de top vier te eindigen.” Gattuso is niet bang voor een fiasco in Napels: ,,Ik ben voor niets bang. Ik hoefde niet lang na te denken over dit aanbod. Napoli is een geweldige club”, aldus de 41-jarige Gattuso, die dertien jaar lang voor Milan voetbalde en in 2006 met Italië de wereldtitel behaalde. 

Gattuso beëindigde in 2013 zijn voetballoopbaan, waarin hij dus voor het grootste deel uitkwam voor AC Milan. In die periode bij AC Milan was Gattuso nog actief onder trainer Ancelotti. ,,Ancelotti is als een vader voor me”, zei Gattuso over zijn voorganger bij Napoli. ,, Op moeilijke momenten belde ik hem altijd. Carlo was altijd vriendelijk en beleefd. Hij heeft alles al gewonnen en ik heb nog steeds veel te bewijzen.”

Na zijn spelersloopbaan werd de voormalig middenvelder, bekend vanwege zijn heetgebakerde karakter, trainer van FC Sion in Zwitserland. In 2017 werd Gattuso vervolgens trainer van 'zijn’ AC Milan, maar eind mei van dit jaar vertrok Gattuso daar nadat hij zich met Milan niet had geplaatst voor de Champions League. In dat toernooi gaat Gattuso na de winterstop dus wél verder met Napoli, met dank aan Ancelotti.

Volledig scherm
Gattuso in zijn tijd als speler, samen met Ancelotti, destijds trainer bij AC Milan. Links: Clarence Seedorf. © BSR Agency

Bekijk hier de samenvatting van Napoli - Genk, de laatste wedstrijd van Ancelotti als coach van Napoli: