Chris David in het shirt van Cape Town City
Volledig scherm
Chris David in het shirt van Cape Town City © Instagram.com/chrisdavid30

Kaapstad: gisteren nog op het veld, donderdag in lockdown

Corona in Zuid-AfrikaHet coronavirus heeft ook het voetbal in zijn greep. Vrijwel overal in Europa ligt de bal stil. En wachten Nederlandse spelers en trainers in spanning af wat er komen gaat. Onze rondgang vervolgen we vandaag in Zuid-Afrika bij Chris David (27), middenvelder van Cape Town City FC.

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar gisteren nog liep er een behoorlijke delegatie Nederlanders op een voetbalveld in Zuid-Afrika. Bij Cape Town City FC in Kaapstad spelen middenvelder Chris David en doelman Peter Leeuwenburgh, is Jan Olde Riekerink trainer en Sjoerd Woudenberg de keeperstrainer.

,,We deden loopwerk in kleine groepen zonder contact te maken en we deden afwerkoefeningen”, vertelt Chris David, oud-speler van Fulham, FC Twente, Go Ahead Eagles en FC Utrecht telefonisch vanuit Kaapstad. ,,We kleedden op veilige afstand om, wasten veel onze handen en gingen snel weg om thuis te douchen. Dat deden we drie keer per week. Of ik me bezwaard voelde? Als zij zeggen dat we moeten trainen, dan ga je. Je kunt moeilijk weigeren. De club pakte het wel heel goed op, heel hygiënisch.”

Afrika is een onderbelicht continent wat betreft het coronavirus. De verspreiding ervan kwam weliswaar laat op gang, maar langzaamaan krijgt COVID-19 er voeten aan de grond. In Zuid-Afrika zijn de meeste geconstateerde besmettingen, met als belangrijke kanttekening dat er niet structureel op infecties wordt getest op het hele continent. Een ‘simpele’ maatregel als handen wassen is in het lagere segment van bevolkingen helemaal niet vanzelfsprekend. Gisteravond kwam dus het besluit tot een lockdown op donderdag. ,,Toeristen over de hele wereld hebben het virus meegenomen”, aldus David. ,,Het kan snel gaan. Alles plat is de enige manier om het virus in te dammen.”

Terras

Chris David (r), scorend bij zijn debuut voor Fulham.
Volledig scherm
Chris David (r), scorend bij zijn debuut voor Fulham. © AFP

Het liefst staat de middenvelder, ooit scorend bij zijn debuut voor Fulham in de Premier League, snel weer op het veld. ,,Je wordt gek, want je wil voetballen. Maar veiligheid staat op 1. Ik heb een mooi appartement met een terras en kan daar een beetje zonnen. Ik doe mijn oefeningen. Maar dat gaat ook wel vervelen”, aldus David, die zich gesteund weet door meer Nederlanders in Kaapstad. ,,Behalve alle Nederlanders bij Cape Town City zijn mijn buren Istvan Bakx en Nick Hengelman (spelend voor Ajax Cape Town, red.). We hebben een groepsapp met Nederlanders waarin we dagelijks praten. Af en toe gaan we gezellig naar het strand, eten we wat of gaan we naar een comedy club. Al is dat nu natuurlijk minder. Die jongens hebben ook familie en kinderen hier, die willen liever niet naar buiten. Gelukkig is er FaceTime en Netflix en kan ik lekker op het terras zitten en yogaën. Al moet het niet te lang duren.”

,,Ik hoop vooral dat het allemaal goedkomt”, vervolgt David. ,,Ik bid voor iedereen, voor de zieken en de overledenen. Ik hoop dat mensen veilig blijven en geen gekke dingen doen, niet in grote aantallen bij elkaar komen. Dat snap ik echt niet.”