Robert Lewandowski.
Volledig scherm
Robert Lewandowski. © EPA

‘Lewangoalski’ op jacht naar persoonlijk én stokoud record

Ook bij de hervatting van de Bundesliga was het weer raak voor Robert Lewandowski. De Poolse doelpuntenmachine heeft nog acht wedstrijden om zijn eigen seizoensrecord te verbreken. Een bijna vijftigjarig record zou ook zomaar eens een prooi voor de ontembare superspits kunnen worden.

Volgens Bayern-coach Hansi Flick moeten we niet raar opkijken als aan het eind van dit seizoen stokoud record uit de boeken verdwijnt. De legendarische Bayern-spits Gerd Müller trof in het seizoen 1971/1972 liefst veertig keer doel en diens naam staat sindsdien met een dikke viltstift in de recordboeken. Lewandowski's totaal staat na 24 optredens op 26 treffers. ,,Hij heeft nog acht wedstrijden. Het zal niet makkelijk zijn, maar hij heeft de kwaliteiten om dit te doen. Als iemand het kan, is hij het wel’’, zei Flick na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Union Berlin.

Per wedstrijd scoort Lewandowski gemiddeld 1,08 keer. Als hij dat door zou trekken, eindigt hij op een totaal van 36 treffers. Zijn ongekende doelpuntendrift zal dus nóg meer opgeschroefd moeten worden om Müller's 48 jaar oude record van veertig competitietreffers te doen vergeten.

Dertig

Messi en Eric Abidal.
Volledig scherm
Messi en Eric Abidal. © REUTERS

De kans dat Lewandowski zijn persoonlijke record gaat verbreken, lijkt zeer groot. De 31-jarige spits kende in de seizoenen 2015/2016 en 2016/2017 zijn beste jaren door tweemaal op rij de dertig goals aan te tikken. Met nog acht Bundesliga-duels voor de boeg heeft ‘Lewangoalski’ nog vijf treffers nodig om zijn beste seizoenen te overtreffen. Bayern treft in de laatste weken van de competitie onder meer nog Lewandowski’s oude club Borussia Dortmund, de ploeg waartegen de spits eerder dit seizoen nog tweemaal trefzeker was.

Uiteraard is er nog altijd baas boven baas. Lionel Messi, zesvoudig winnaar van de Ballon d’Or, is tot nu toe de enige speler ooit in de Europese topcompetities die in één seizoen vijftig keer het net liet bollen. De Argentijnse recordmagneet mocht in het seizoen 2011/2012 liefst vijftig keer zijn armen in de lucht steken. Nummer twee Cristiano Ronaldo volgde destijds met het eveneens imponerende aantal van 46 treffers.

Komend weekend ontvangt Bayern Eintracht Frankfurt in de eigen Allianz Arena. De week daarna staat de topper tegen Dortmund op het programma. Onder Hansi Flick heroverde Bayern de koppositie, na een matige start onder leiding van Niko Kovac. Flick wist de juiste snaar te raken en evolueerde Der Rekordmeister in een ware doelpuntenmachine. Het verschil met nummer twee Dortmund bedraagt inmiddels vier punten.