Manchester City overklast Spurs maar wint niet door supersub Moura

SamenvattingManchester City gaat op dezelfde voet verder als vorig seizoen. In het eerste Premier League-duel werd West Ham United van het veld gevaagd (5-0), vanmiddag werd in eigen huis concurrent Tottenham Hotspur op vrijwel alle fronten afgetroefd. Eén probleem: in de score werd het klasseverschil niet uitgedrukt (2-2). 

De thuisploeg loste vanmiddag 29 schoten, Spurs kwam niet verder dan drie pogingen. De cijfers verraden alles over de verhoudingen in het Etihad Stadium. De twee pogingen van Tottenham die daadwerkelijk op doel gingen, resulteerden beide in een treffer. City kwam, ondanks legio goede mogelijkheden én een afkeurde treffer in blessuretijd, ook tot slechts twee doelpunten.   

City ging voortvarend van start. Al na elf minuten verdiende de ploeg van Pep Guardiola een strafschop na een overtreding op Rodrigo. Die kwam er niet, maar de voorsprong kwam er even later wél. Sterling zette City na 20 minuten verdiend op voorsprong. De rappe buitenspeler startte het Premier League-seizoen met een hattrick tegen West Ham en tekende dus alweer voor zijn vierde treffer.

De Bruyne was met een prachtig aangesneden voorzet de aangever. Na een kwakkelseizoen met meerdere blessures lijkt de Belgische middenvelder herboren. Lang kon City echter niet van de voorsprong genieten. De Argentijn Erik Lamela verzilverde de eerste doelpoging van Spurs: 1-1.

Assistkoning De Bruyne

Manchester City ging, ondanks die tegentreffer, onverstoorbaar verder. Tien minuten voor rust kwamen The Citizens weer op voorsprong. Sergio Agüero zette, na opnieuw een puntgave assist van De Bruyne, op 2-1 met een intikker. Na de pauze had City de score moeten uitbreiden maar onder anderen Bernardo Silva en De Bruyne misten in kansrijke positie.

In de 56ste minuut kregen de mannen van Guardiola daarvoor de rekening gepresenteerd. Ajax-kwelgeest Lucas Moura kopte, nog geen halve minuut na zijn invalbeurt, op spectaculaire wijze een hoekschop tegen de touwen. En dus moest City opnieuw gaan jagen op een voorsprong. Bernardo Silva raakte na een uur de lat. 

Ajax-beul Lucas Moura was amper een minuut na zijn invalbeurt trefzeker.
Volledig scherm
Ajax-beul Lucas Moura was amper een minuut na zijn invalbeurt trefzeker. © BSR Agency

Guardiola kon opnieuw rekenen op een indrukwekkend clubje bankzitters. Onder anderen João Cancelo, David Silva, Fernandinho, Riyad Mahrez en Gabriel Jesus startten niet in de basis. Laatstgenoemde verving na 65 minuten Agüero, die daar niet blij mee was. Een lange woordenwisseling met Guardiola volgde.

In de blessuretijd leek Jesus City te redden, maar zijn treffer werd na inmenging van de VAR afgekeurd omdat er een handsbal van Aymeric Laporte aan voorafging. En dus liep City tegen het eerste puntenverlies op.