Manchester City pakt op Wembley in stijl de ‘treble’

SamenvattingManchester City heeft op Wembley zijn dominantie van het Engelse voetbal bevestigd door ten koste van Watford (6-0) de FA Cup te winnen, de derde nationale prijs van het seizoen.

Door Geert Langendorff

Steeds harder zongen en trommelden de supporters van Watford in het nationale stadion van Engeland. Mannen, vrouwen en kinderen in zwartgeel gestreepte shirts maakten de martelgang van hun elftal zodoende iets dragelijker. Trots over het bereiken van de finale overheerste op een middag, waarop The Hornets simpelweg niet op konden tegen Manchester City, één van de beste ploegen ooit in Engeland.

Het elftal van trainer Pep Guardiola schreef tijdens een zoveelste voetbalshow geschiedenis. Nooit eerder legde een Engelse ploeg beslag op alle drie de beschikbare nationale prijzen. Op de League Cup en de landstitel volgde vanmiddag de FA Cup. Zelfs het Manchester United van Sir Alex Ferguson lukte dit nooit. Tegen Watford toonden The Citizens op hardvochtige wijze hoe deze suprematie tot stand kwam.

Volledig scherm
© REUTERS

Watford droomde van een stunt. In 1984 stond de ploeg voor het laatst in de eindstrijd van het wereldberoemde bekertoernooi. Tot verdriet van toenmalig voorzitter Elton John ging die wedstrijd tegen Everton met 2-0 verloren. In de elfde minuut leek de club uit de Premier League, waarbij Daryl Janmaat op de bank bleef, op weg naar een sensatie. Doelman Ederson weerhield een doorgebroken Roberto Pereyra echter van scoren.

Meer dan een vinger wilde Manchester City niet geven. In rap tempo begon de ploeg aan een strafmissie. Voor rust bleef de schade nog enigszins beperkt. David Silva en Raheem Sterling zette de landskampioen op een 2-0 voorsprong. In de tweede helft weigerde City medelijden te tonen. Kevin De Bruyne, Gabriel Jesus en Sterling (2x) maakten de vernedering compleet: 6-0. Geen tel liet de sterrenploeg Watford op adem komen.

Het machtsvertoon was zo groot dat de fans van Watford zonder schroom Wonderwall van Oasis meezongen, het lijflied van Manchester City. Veruit de sterkste ploeg van Engeland won in een fenomenaal seizoen. Van dit majestueuze team verliezen voelde niet als een schande, maar als een onvermijdbaar uitkomst.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© REUTERS